Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verkade: biscuitfabriek. Tweelaags hoekgebouw met sheddak en een tegen de noordzijde daarvan gebouwde watertoren met sprinklerinstallatie in Zaandam

Nijverheid Industrie

Westzijde 103
1506GA Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1931 (uitbreiding)
Architect: P. Molenaar


Beschrijving van Verkade: biscuitfabriek. Tweelaags hoekgebouw met sheddak en een tegen de noordzijde daarvan gebouwde watertoren met sprinklerinstallatie

Inleiding Tussen Westzijde en Vaart gesitueerde uitbreiding uit 1931 van de in 1916 gebouwde BISCUITFABRIEK. Deze fabriek is tevens in 1924, 1929, 1935, 1950 (hoogbouw) en 1977 uitgebreid. De uitbreiding uit 1931 is naar ontwerp van P. Molenaar uit 1930 opgetrokken en maakt deel uit van het fabriekscomplex "Verkade". De uitbreiding bestaat uit een tweelaags hoekgebouw met watertoren, gebouwd in zakelijke trant. De bescherming beperkt zich tot deze twee onderdelen van de biscuitfabriek. Omschrijving Op rechthoekig grondplan opgetrokken onderdeel van de biscuitfabriek, bestaande uit een tweelaags hoekgebouw met sheddak en een tegen de noordzijde daarvan gebouwde watertoren met sprinklerinstallatie. Hoekgebouw en watertoren hebben een betonskelet, met in gele baksteen opgetrokken muurwerk. Het hoekgebouw heeft aan zuid-, west- en oostzijde stalen meerruitsvensters op beide bouwlagen. De oostzijde heeft een dubbele transportdeur onder overstek. De hoog opgaande watertoren staat teruggerooid ten opzichte van de voorzijde (O) van het hoekgebouw. De op rechthoekig grondplan gebouwde watertoren heeft in de schacht smalle verticale lichtstroken: de oost- en westzijde elk drie, de noord- en zuidzijde elk één. Onder de stalen vensterreeks bovenin de toren is een omgaand balkon met aan oost- en westzijde in grote letters de naam Verkade. Waardering In 1931 gebouwd onderdeel van de biscuitfabriek, van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed ontworpen voorbeeld van fabrieksarchitectuur uit het Interbellum, in Nieuw-zakelijke trant. Het genoemde onderdeel heeft ensemble- en situationele waarde als historisch-functioneel en beeldbepalend onderdeel van het fabriekscomplex "Verkade", met name vanwege de markante watertoren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518048
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Verkade: biscuitfabriek. Tweelaags hoekgebouw met sheddak en een tegen de noordzijde daarvan gebouwde watertoren met sprinklerinstallatie in Zaandam

Verkade: beschuitfabriek

Westzijde 103
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding BESCHUITFABRIEK uit 1927, deel uitmakend van het fabriekscomplex "Verkade" en gesitueerd op het bedrijfsterrein tussen Westzijde ..

Verkade: fabrieksgebouw deel uitmakend van het fabriekscomplex "Verkade". Brede gevel van de oorspronkelijk vrijstaande brood-en beschuitfabriek De Ru ..

Westzijde 103
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Tussen Westzijde en Zaan gesitueerde LEVENSMIDDELENFABRIEK, deel uitmakend van het fabriekscomplex "Verkade" en gefaseerd tot sta..

Gepleisterd woonhuis

Westzijde 109
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Gepleisterd huis midden XIX met linkergedeelte met in het midden uitspringende lijstgevel; voorspringende rechtervleugel. Twee dakkapellen m..

Gedeeltelijk bakstenen woonhuis

Westzijde 202
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Gedeeltelijk bakstenen huis, waarvan het zadeldak links wordt afgesloten door een ingezwenkt houten voorschot met fronton, XIX A. Bakstenen ..

Stenen theekoepel

Westzijde 208
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Bakstenen tuinkoepel, XVIIIc. Stucplafond in Lodewijk XV-stijl.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)