Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie Sint-Bonifatiuskerk in Zaandam

Kerkelijk Gebouw

Oostzijde 12
1502BG Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1899-1900
Architect: A.A. Margry en J.M. Snickers


Beschrijving van Pastorie Sint-Bonifatiuskerk

Inleiding PASTORIE uit 1899-1900, in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van A.A. Margry en J.M. Snickers, onderdeel van het kerkcomplex "St. Bonifatius". De pastorie staat rechts (Z) van de kerk en is hiermee door middel van een korte gang verbonden. Omschrijving De pastorie heeft twee bouwlagen onder een samengestelde kap met leien in Rijndekking. Het muurwerk is gemetseld in kruisverband en voorzien van verschillend geprofileerde baksteen lijsten rond vensters en deuren. Over de gevel lopen gepleisterde banden en bovenlangs een driepas boogfries uit geprofileerde baksteen. Boven de deur bevindt zich een luifel in glas en smeedijzer. De voorgevel (W) van de pastorie heeft een grote driezijdige erker die aan de linkerzijde van de gevel over de twee bouwlagen doorloopt. Rechts van de erker bevindt zich de originele houten voordeur met een gietijzeren raamrooster en een bovenlicht. Hierboven is een venster met boogstrek. Rechts van de voordeur op de begane grond en de eerste etage zijn twee paarsgewijs geplaatste T-schuifvensters. Elk vlak van de erker heeft een T-schuifvenster. In het dakvlak boven de erker een dakkapel. De linker zijgevel heeft drie T-schuifvensters en vierpas decoratievelden in baksteen. De rechter zijgevel heeft op onregelmatige afstand vijf T-schuifvensters, een wc-raampje en drie kleine vensters. De achtergevel (O) heeft op de begane grond in het midden een grote veranda die via twee dubbele tuindeuren toegankelijk is. Aan weerszijden hiervan twee T-schuifvensters paarsgewijs onder een boogstrek. Op de eerste en tweede etage bevinden zich respectievelijk vijf en vier T-schuifvensters. Tegen de rechter zijgevel staat een kleine bakstenen uitbouw van één bouwlaag waarin de bijkeuken is ondergebracht. Het interieur van de pastorie is nog vrijwel geheel gaaf. Op de begane grond bevinden zich in de woonkamer de originele plafonds, suitedeuren en schuifluiken. In de zaal aan de achterkant zijn ook de plafonds, schuifvensters, schuifluiken, wandkasten en de marmeren schouw aanwezig. De ruimtes worden ontsloten via een gang met originele plafonds en vloeren. De kelder heeft groen geglazuurde plavuizen. Ook op de eerste en tweede etage bevinden zich originele plafonds en schouwen. De tweede etage is gedeeltelijk droogzolder, ten behoeve waarvan zich op de vloer cilindervormige radiatoren bevinden. Waardering De pastorie is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het kerkcomplex "St. Bonifatius" en als gaaf bewaarde pastorie in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van A.A. Margry en J.M. Snickers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518044
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie Sint-Bonifatiuskerk in Zaandam

Bonifatiuskerk

Oostzijde 14
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Aan St. Bonifatius gewijd rooms-katholiek KERKGEBOUW in 1899-1900 gebouwd naar ontwerp van A.A. Margry en J.M. Snickers, hoofdond..

Voormalig predikantenwoning, voormalig raadshuis Oostzaandam

Zuiderkerkstraat 3
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Twee langwerpige bakstenen huizen met zadeldak, in elkaars verlengde gelegen; beide met ingang en bovenlicht in pilasteromlijsting. Het rech..

Nederlands Hervormde Oostzijderkerk

Zuiddijk 1
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Ned. Herv. Kerk. Tweebeukig, herhaaldelijk gewijzigd gebouw, 1685, XVIII en 1850. Toren tegen het midden van de noordbeuk, 1850. Tegen de zu..

Twee natuurstenen bekroningen

Dam bij 1
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Twee van de voormalige Duikersluis afkomstige natuurstenen bekroningen in Lodewijk XVI-stijl, met wapens het Hoogheemraadschap der Uitwatere..

Hembrugterrein: aarden wallen

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 1: Aarden wallen Inleiding AARDEN WALLEN omgeven of verdelen de gebouwen in het Sectorpark Zaandam en het B-clust..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie Sint-Bonifatiuskerk in Zaandam

Foto's (1)