Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gebouw 316 (was- en kleedlokaal) in Zaandam

Overig

Hemkade 18
1506PR Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1936-1941


Beschrijving van Gebouw 316 (was- en kleedlokaal)

Inleiding Voormalig WAS- EN KLEEDLOKAAL "Gebouw 316", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit de periode 1936-1941. Het object behoort tot de bebouwing uit de derde fase van de fabriek en bevindt zich op het westelijke terreindeel bestemd voor de machinefabriek. Omschrijving Was- en kleedlokaal, gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaande uit één bouwlaag onder geknikt zadeldak met de nok west-oost gericht. Het gebouw is op betonnen fundering opgetrokken in grauwe baksteen gemetseld in halfsteensverband. De kopgevels zijn voorzien van hoog geplaatste smalle betonnen vensters met roedenverdeling; de zijgevels bevatten beide vier uitgebouwde betonnen toegangsportalen met ijzeren ramen (in de tweede, vierde, zesde en achtste travee). De houten goten langs de gevels hebben een groot overstek. Het gebouw heeft een vierbeukig houtskelet over negen traveeën bestaande uit kap met tussenstijlen op poeren en voorzien van schoren en dubbele koppelbalken die ook de schoren verbinden. De stijlen en schoren ondersteunen de gordingen. Tussen de spanten is bij de zijbeuken een windverband aangebracht. Op de kap zijn in de derde, vijfde en zevende travee drie ijzeren rupslantaarns aangebracht die in de nok een ontluchtingskanaal hebben. De tegelvloer is gedeeltelijk gaaf aanwezig. Waardering Het voormalige was- en kleedlokaal "Gebouw 316" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bij een fabriek behorend reinigingsgebouw behorende uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, en wegens constructieve waarde vanwege de houten constructie inclusief de rupslantaarns. Het object is tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein, gebouwd in de derde fase van de fabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518040
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gebouw 316 (was- en kleedlokaal) in Zaandam

Gebouw 41, Artillerie Inrichtingen Hembrug (kantoor)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig KANTOOR "Gebouw 41" van de munitiefabriek, onderdeel van het complex Hembrugterrein-Artillerie Inrichtingen Hembrug, ge..

Gebouw 8 (wapendepot)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig WAPENDEPOT "Gebouw 8", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1899 en..

Gebouw 14 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 14", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1901. Di..

Gebouw 43 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 43", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, gerealiseerd in de ja..

Gebouw 56 (afdak voor gietkasten)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig AFDAK VOOR GIETKASTEN "Gebouw 56", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gebouw 316 (was- en kleedlokaal) in Zaandam

Foto's (1)