Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gebouw 85 (munitiemagazijn "grote boerderij") in Zaandam

Militair Object

Hemkade 18
1506PR Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1901-1905


Beschrijving van Gebouw 85 (munitiemagazijn "grote boerderij")

Inleiding Voormalig MUNITIEMAGAZIJN "Gebouw 85", ook bekend onder de aanduiding "grote boerderij", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend van na 1901. Dit object behoort tot de oudste bewaard gebleven bebouwing van de fabriek en bevindt zich op het noordelijk terreindeel bestemd voor de munitiefabriek. Thans is het gebouw nog als magazijn in gebruik. Het object is in aanleg en datering vergelijkbaar met het naastgelegen gebouw 69, maar verschilt in de hoogte en de detaillering. Omschrijving Munitiemagazijn, gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaande uit twee bouwlagen onder zadeldak met de nok noord-zuid gericht. Het gebouw is gefundeerd op een houten paalroosterwerk met pijlerblokken van cementbeton en spaarbogen en is opgetrokken met spouwmuren in grauwe baksteen gemetseld in kruisverband. In de gevel zijn verder toegepast: hardsteen voor de beëindiging van de plint die voor het overige gepleisterd is, en voor de onderdorpels, gele en rode baksteen voor band- en lijstwerk en in de vensterbogen. Het is een driebeukige hal over zeven traveeën met inwendig een houten constructie bestaande uit houten vakwerkolommen, balklaag met onderslag en houten vloeren. De muurankers zijn deels als sieranker uitgevoerd. De vensters hebben houten negenruits ramen waarvan de bovenlichten uitgevoerd zijn als valraam. Het gebouw is voorzien van houten goten. De noord- en zuidgevel met puntgevels voorzien van een getrapt fries bestaan uit drie assen. De middenas bevat vensters en een hijsdeur met hijsbalk in de top, de overige assen bevatten blinde vensters met siermetselwerk. De west- en oostgevel bestaan uit zeven vensterassen tussen muurdammen. De hoektravee heeft blinde vensters. Waardering Het voormalige munitiemagazijn "Gebouw 85" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bedrijfsopslaggebouw uit het einde van de 19de eeuw. Het object is tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein, gebouwd in de eerste fase van de fabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518037
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gebouw 85 (munitiemagazijn "grote boerderij") in Zaandam

Gebouw 41, Artillerie Inrichtingen Hembrug (kantoor)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig KANTOOR "Gebouw 41" van de munitiefabriek, onderdeel van het complex Hembrugterrein-Artillerie Inrichtingen Hembrug, ge..

Gebouw 8 (wapendepot)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig WAPENDEPOT "Gebouw 8", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1899 en..

Gebouw 14 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 14", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1901. Di..

Gebouw 43 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 43", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, gerealiseerd in de ja..

Gebouw 56 (afdak voor gietkasten)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig AFDAK VOOR GIETKASTEN "Gebouw 56", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gebouw 85 (munitiemagazijn "grote boerderij") in Zaandam