Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gebouw 69 (munitiemagazijn "kleine boerderij") in Zaandam

Militair Object

Hemkade 18
1506PR Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Gebouw 69 (munitiemagazijn "kleine boerderij")

Inleiding Voormalig MUNITIEMAGAZIJN "Gebouw 69", ook bekend onder de aanduiding "kleine boerderij", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1901. Dit object behoort tot de oudste bewaard gebleven bebouwing van de fabriek en bevindt zich op het noordelijk terreindeel bestemd voor de munitiefabriek. Thans is het gebouw nog als magazijn in gebruik. Het object is in aanleg en datering overeenkomstig het naastgelegen object 85, maar verschilt in de detaillering. Het oorspronkelijk kruisende zakeldak midden op het gebouw is verwijderd evenals het pannendek. Omschrijving Munitiemagazijn, gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaande uit één bouwlaag en zolderverdieping onder zadeldak met de nok noord-zuid gericht. Het gebouw is gefundeerd op een houten paalroosterwerk met pijlerblokken van cementbeton en spaarbogen en is opgetrokken met spouwmuren in grauwe baksteen gemetseld in kruisverband. In de gevel zijn verder toegepast: hardsteen voor de beëindiging van de plint die voor het overige gepleisterd is, en voor de onderdorpels, gele en rode baksteen voor band- en lijstwerk en in de vensterbogen. Het is een driebeukige hal over negen traveeën met inwendig ijzeren liggers voor de verdiepingsvloer en een houten kapconstructie bestaande uit een kreupele stijl met blokkeel, spantbalk en een middenstijl tot in de nok. De ijzeren muurankers zijn deels als sieranker uitgevoerd. De vensters zijn uitgevoerd met houten schuifvensters met kleine roedenverdeling. Het gebouw is voorzien van houten goten. De noord- en zuidgevel bestaan uit drie assen met venster en met een hijsdeur in de top. De puntgevel heeft een hijsbalk en is voorzien van een getrapt fries onder het dakoverstek. De west- en oostgevel bestaan uit negen vensterassen tussen muurdammen. Waardering Het voormalige munitiemagazijn "Gebouw 69" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bedrijfsopslaggebouw uit het einde van de 19de eeuw. Het object is tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein, gebouwd in de eerste fase van de fabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518036
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gebouw 69 (munitiemagazijn "kleine boerderij") in Zaandam

Gebouw 41, Artillerie Inrichtingen Hembrug (kantoor)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig KANTOOR "Gebouw 41" van de munitiefabriek, onderdeel van het complex Hembrugterrein-Artillerie Inrichtingen Hembrug, ge..

Gebouw 8 (wapendepot)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig WAPENDEPOT "Gebouw 8", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1899 en..

Gebouw 14 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 14", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1901. Di..

Gebouw 43 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 43", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, gerealiseerd in de ja..

Gebouw 56 (afdak voor gietkasten)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig AFDAK VOOR GIETKASTEN "Gebouw 56", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend..

Kaart & Routeplanner