Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gebouw 56 (afdak voor gietkasten) in Zaandam

Gebouw

Hemkade 18
1506PR Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van Gebouw 56 (afdak voor gietkasten)

Inleiding Voormalig AFDAK VOOR GIETKASTEN "Gebouw 56", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1896. Dit object behoort tot de oudste bewaard gebleven bebouwing van de fabriek en bevindt zich in de oostelijke helft van fabrieksterrein als onderdeel van de voormalige gieterij. Thans is het gebouw buiten gebruik. Het afdak was oorspronkelijk tien travee├źn lang (35 x 4 x 2,8 m) in plaats van de huidige twee travee├źn. Het bezat een klinkerbestrating en rabatbekleding rondom. Omschrijving Afdak, gefundeerd op staal, opgericht op rechthoekige plattegrond en bestaande uit tweemaal drie smalle gietijzeren kolommen op cementbetonblokken en gemetselde poeren, ijzeren spanten en een dekking van gebogen ijzeren golfplaten. De kap betreft een lichte constructie van profielijzer van drie vakken met een kruisschoor in het middenvak. De spanten zijn met vier gordingen onderling verbonden. Hierop is het gebogen golfplaat bevestigd. Het afdak is met houten wanden afgeschot. Waardering Het voormalige afdak voor gietkasten "Gebouw 56" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een open opslaggebouw uit het einde van de 19de eeuw, en tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein, gebouwd in de eerste fase van de fabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518035
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gebouw 56 (afdak voor gietkasten) in Zaandam

Gebouw 41, Artillerie Inrichtingen Hembrug (kantoor)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig KANTOOR "Gebouw 41" van de munitiefabriek, onderdeel van het complex Hembrugterrein-Artillerie Inrichtingen Hembrug, ge..

Gebouw 8 (wapendepot)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig WAPENDEPOT "Gebouw 8", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1899 en..

Gebouw 14 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 14", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1901. Di..

Gebouw 43 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 43", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, gerealiseerd in de ja..

Gebouw 69 (munitiemagazijn "kleine boerderij")

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MUNITIEMAGAZIJN "Gebouw 69", ook bekend onder de aanduiding "kleine boerderij", onderdeel van het complex Hembrugterrei..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gebouw 56 (afdak voor gietkasten) in Zaandam