Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gebouw 43 (magazijn) in Zaandam

Gebouw

Hemkade 18
1506PR Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1895-1897


Beschrijving van Gebouw 43 (magazijn)

Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 43", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, gerealiseerd in de jaren 1895 (fundering), 1896 (opbouw) en 1897 (verdiepingsbalklaag). Het magazijn (inwendig ca. 30x24x7,6 m) was oorspronkelijk bestemd tot 'oplegging van materialen voor de draaierij van projectielen en buizen, gieterij en vuurwerkerij'. Dit object behoort tot de oudste bewaard gebleven bebouwing van de fabriek en bevindt zich centraal op het fabrieksterrein als onderdeel van de projectielenfabriek. Thans is het gebouw in gebruik bij de technische dienst. Omschrijving Magazijn, gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaande uit twee bouwlagen onder twee evenwijdige zadeldaken met de nokken noord-zuid gericht. Het gebouw is gefundeerd op een houten paalroosterwerk en gemetselde voet. Het werd met spouwmuren opgetrokken in grauwe baksteen gemetseld in kruisverband met toepassing van hardsteen voor de bovenrand van de plint en de vensterdorpels, zandsteen voor kapitelen en sierlijsten en -blokken en gele en rode baksteen in de strekken boven de vensters. De oorspronkelijke houten twaalfruits-schuifvensters en vensters met openvallend bovenraam zijn behouden, evenals de houten deuren die uitgevoerd zijn als getoogde dubbele deuren met diagonaal beschoten panelen en ijzeren hang- en sluitwerk. De hal is een vierbeuk over zeven travee├źn met inwendig een constructie van driemaal zes gietijzeren kolommen, ijzeren onderslagbalk en daarop ijzeren liggers met schoorbalken en houten vloeren. De kap bestaat uit zes ijzeren polonceauspanten met houten gordingen en beschot. De noord- en zuidgevel bestaan uit acht vensterassen met om de twee assen een muurdam. De dubbele puntgevel is voorzien van vier vierruits rondvensters, klimmende boogfriezen en een overstekend dak met makelaar. De west- en oostgevel bestaan uit acht assen en hebben elk twee grote toegangsdeuren. Langs de dakrand bevindt zich een gootlijst op kleine houten schoren. Waardering Het voormalige magazijn "Gebouw 43" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bedrijfsopslaggebouw uit het einde van de 19de eeuw, en tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein, gebouwd in de eerste fase van de fabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518034
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gebouw 43 (magazijn) in Zaandam

Gebouw 41, Artillerie Inrichtingen Hembrug (kantoor)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig KANTOOR "Gebouw 41" van de munitiefabriek, onderdeel van het complex Hembrugterrein-Artillerie Inrichtingen Hembrug, ge..

Gebouw 8 (wapendepot)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig WAPENDEPOT "Gebouw 8", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1899 en..

Gebouw 14 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 14", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1901. Di..

Gebouw 56 (afdak voor gietkasten)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig AFDAK VOOR GIETKASTEN "Gebouw 56", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend..

Gebouw 69 (munitiemagazijn "kleine boerderij")

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MUNITIEMAGAZIJN "Gebouw 69", ook bekend onder de aanduiding "kleine boerderij", onderdeel van het complex Hembrugterrei..

Kaart & Routeplanner