Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gebouw 14 (magazijn) in Zaandam

Militair Object

Hemkade 18
1506PR Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Gebouw 14 (magazijn)

Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 14", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1901. Dit object, officieel bestemd tot 'oplegging van mobilisatievoorraden, behoort tot de oudste bewaard gebleven bebouwing van de fabriek en bevindt zich op het westelijk terreindeel bestemd voor de machinefabriek. Thans is het gebouw nog gedeeltelijk voor opslag in gebruik. Oorspronkelijk liep de smalspoorbaan van het fabrieksterrein in de lengterichting door het gebouw heen. Omschrijving Magazijn, gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaande uit tweeëneenhalve bouwlaag onder zadeldak met de nok noord-zuid gericht. Het gebouw is gefundeerd op een houten paalroosterwerk en daarop pijlerblokken van cementbeton met gemetselde spaarbogen. Het is opgetrokken met spouwmuren in grauwe baksteen gemetseld in kruisverband met toepassing van gele en rode baksteen voor band- en lijstwerk en in de segmentbogen boven de vensters. Het is een driebeukige hal over acht traveeën met inwendig een constructie van tweemaal zeven samengestelde ijzeren kolommen met samengestelde balklaag. De noord- en zuidgevel bestaan uit drie traveeën met deuren en vensters op de drie verdiepingen. De meeste deuren zijn later in deze vorm aangebracht. De puntgevel heeft een hijsbalk en is voorzien van een klimmend boogfries en een bescheiden houten overstek. De oost- en westgevel bestaan uit acht vensterassen tussen muurdammen en bevatten op de begane grond en de eerste verdieping houten negenruits schuifvensters. Dde ver overstekende gootlijst betreft een latere aanpassing. Waardering Het voormalige magazijn "Gebouw 14" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bedrijfsopslaggebouw uit het einde van de 19de eeuw, en tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein, gebouwd in de eerste fase van de fabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518033
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gebouw 14 (magazijn) in Zaandam

Gebouw 41, Artillerie Inrichtingen Hembrug (kantoor)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig KANTOOR "Gebouw 41" van de munitiefabriek, onderdeel van het complex Hembrugterrein-Artillerie Inrichtingen Hembrug, ge..

Gebouw 8 (wapendepot)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig WAPENDEPOT "Gebouw 8", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1899 en..

Gebouw 43 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 43", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, gerealiseerd in de ja..

Gebouw 56 (afdak voor gietkasten)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig AFDAK VOOR GIETKASTEN "Gebouw 56", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend..

Gebouw 69 (munitiemagazijn "kleine boerderij")

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MUNITIEMAGAZIJN "Gebouw 69", ook bekend onder de aanduiding "kleine boerderij", onderdeel van het complex Hembrugterrei..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)