Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gebouw 8 (wapendepot) in Zaandam

Militair Object

Hemkade 18
1506PR Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Gebouw 8 (wapendepot)

Inleiding Voormalig WAPENDEPOT "Gebouw 8", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1899 en opgetrokken in neo-renaissancistische bouwtrant. Het object. officieel bestemd tot 'oplegging van wapenen', behoort tot de oudste bewaard gebleven bebouwing van de fabriek en bevindt zich op het westelijk terreindeel bestemd voor de machinefabriek. Omstreeks 1938 werd het depot verbouwd tot kantoor. Het interieur en de hoofdingang werden opnieuw vormgegeven in de jaren vijftig in een vormgeving die aan het werk van architect S. van Ravensteijn doet denken. De oorspronkelijke dakbedekking van platen "houtcement" is verwijderd. Omschrijving Oorspronkelijk wapendepotgebouw verbouwd tot kantoor, gebouwd op vrijwel vierkante plattegrond en bestaande uit twee bouwlagen onder grotendeels flauwhellend dak met in de noord-zuid-as een smalle ijzeren lichtkap. De blokvomige massa is gefundeerd op een houten paalroosterwerk en daarop pijlers van cementbeton en gemetselde spaarbogen. Het gebouw is opgetrokken met spouwmuren gemetseld in kruisverband in grauwe baksteen met toepassing van gele baksteen en natuursteenblokken rond de vensters en in het lijstwerk. De inwendige constructie bestaat uit 32 ijzeren tot het dak opgaande kolommen waartussen op ijzeren liggers een houten verdiepingsbalklaag is gehangen. De noord- en zuidgevel bestaan uit acht vensterassen en de oost- en westgevel uit negen vensterassen in iets verdiept liggende velden. De houten vensters hebben een zesruits roedenverdeling met op de begane grond een rondboogveld en op de verdieping een hanenkam. Aan de binnenzijde bevinden zich gelijk ingedeelde houten voorzetramen. Het dak heeft een smalle houten gootlijst. De voorgevel (noord) is bij de herbestemming tot kantoor voorzien van een nieuwe ingangspartij in het midden van de gevel, bestaande uit een gebogen stoep en naar binnen gebogen portaal dat is uitgevoerd in staal en glas en dat uitkomt op een portiersloge en een royaal trappenhuis. Op de begane grond is een ingebouwde Lips-kluis aanwezig en op de verdieping het restant van de kastenwand van de tekenkamer. Waardering Het voormalig wapendepot "Gebouw 8" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bedrijfsgebouw uit het einde van de 19de eeuw met de toegevoegde waarde van de verbouw tot kantoor in het tweede kwart van de twintigste eeuw. Het object is tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein, gebouwd in de eerste fase van de fabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518032
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gebouw 8 (wapendepot) in Zaandam

Gebouw 41, Artillerie Inrichtingen Hembrug (kantoor)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig KANTOOR "Gebouw 41" van de munitiefabriek, onderdeel van het complex Hembrugterrein-Artillerie Inrichtingen Hembrug, ge..

Gebouw 14 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 14", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1901. Di..

Gebouw 43 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 43", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, gerealiseerd in de ja..

Gebouw 56 (afdak voor gietkasten)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig AFDAK VOOR GIETKASTEN "Gebouw 56", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend..

Gebouw 69 (munitiemagazijn "kleine boerderij")

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MUNITIEMAGAZIJN "Gebouw 69", ook bekend onder de aanduiding "kleine boerderij", onderdeel van het complex Hembrugterrei..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gebouw 8 (wapendepot) in Zaandam