Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig ketelhuis van meelfabriek Vrede (gesloopt) in Zaandam

Nijverheid Industrie

Sluispolderweg 53
1505HJ Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1918
Architect: S.B. van Sante


Beschrijving van Voormalig ketelhuis van meelfabriek Vrede (gesloopt)

Inleiding Voormalig KETELHUIS uit 1918, onderdeel van het fabriekscomplex "Vrede". Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd ketelhuis van één bouwlaag onder een schilddak met rode verbeterde Hollandse pannen en met op de nokeinden een terracotta piron. De steensmuren zijn gemetseld in rode machinale baksteen in waalformaat in kruisverband met platvolle voeg, en worden afgesloten door drie getrapt uitkragende koppenlagen waarboven een gladde gootlijst. De gevels worden geleed door afwisselend lisenen en staande spaarvelden die zowel aan onder- als bovenzijde worden afgewerkt met vier getrapte koppenlagen. De noord- en zuidgevels zijn beide zes traveeën breed en hebben in elk spaarveld een hoog geplaatst 32-ruits (8x4) staand ijzeren venster met bovenlicht waarboven staand metselwerk. De kortere oost- en westgevels tellen vier brede traveeën met per travee een vensters zoals voornoemd met penant; deze ontbreken in de linker twee traveeën van de oostgevel. In de evenwijdig aan het kanaal gelegen zuidgevel zijn ter hoogte van de derde travee van rechts (naderhand) twee grote dubbele houten schuifdeuren aangebracht. De muren van het ketelhuis zijn aan de binnenzijde gepleisterd. De ongedeelde binnenruimte heeft een beschoten houten gordingenkap rustend op ijzeren vakwerkspanten bestaande uit een trekbalk, twee spantbenen en daartussen een onderverdeling in grote en (langs de spantbenen) kleinere driehoeken, alle met een T-profiel. De spanten worden ter hoogte van de trekbalken onderling verbonden door elkaar kruisende T-balken. Waardering Het voormalige ketelhuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het vroeg 20ste-eeuwse fabriekscomplex "Vrede". Het voormalige ketelhuis heeft situationele waarde vanwege de ligging binnen de Stelling van Amsterdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518029
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig ketelhuis van meelfabriek Vrede (gesloopt) in Zaandam

Meelfabriek Vrede

Sluispolderweg 53
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalige MEELFABRIEK "Vrede" uit 1918, hoofdonderdeel van het gelijknamige fabriekscomplex. Omschrijving Fabrieksgebouw op ..

Hembrugterrein: schokbos

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 3: Schokbos. Door het SCHOKBOS, genaamd Kleibos, bestaande uit beplanting kenmerkt het Hembrugterrein zich in het Za..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m6 - 298"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 19: Munitiemagazijn M6 - 298. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M6 (298) maakt deel uit van het cluster Secto..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m7 - 300"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 20: MUNITIEMAGAZIJN M7 - 300. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M7 (300) maakt deel uit van het cluster Secto..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m8 - 299"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 21: Munitiemagazijn, Gebouw M8-299. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M8 (299) maakt deel uit van het cluster..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig ketelhuis van meelfabriek Vrede (gesloopt) in Zaandam