Houten scheepvaartgeleidebaken in Zaandam

Spiekeroog/In de oude Haven
1500EA Zaandam (gemeente Zaanstad)

Beschrijving van Houten scheepvaartgeleidebaken

Inleiding Houten SCHEEPVAARTGELEIDEBAKEN uit omstreeks 1886, gesitueerd in de Oude Haven, op enkele meters ten zuiden van het midden van de nieuwe brug (Spiekeroog) naar het Eiland in de Voorzaan te Zaandam. Dit object maakt deel uit van een complex van twee bakens. Het andere baken staat aan de Houthavenkade. Het houten baken is sinds 1886 enkele malen vernieuwd en stond tot 1997 op de zuidpunt van Het Eiland. Omschrijving Houten scheepvaartgeleidebaken, bestaande uit een verticale balk, gesteund door een voet van vier verticale balken, diagonale balken en een platform. De balk wordt bekroond door een driehoekig rooster waarvoor zich een lamp bevindt. Waardering Het houten scheepvaartbaken is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een laat 19de-eeuws houten scheepvaartgeleidebaken. Het scheepvaartgeleidebaken heeft ensemblewaarde als onderdeel van een stelsel van twee bakens, waarvan het andere staat aan de Houthavenkade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)