Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Erfafscheiding van Tsaar Peterhuisje in Zaandam

Overig

Krimp 23
1506AA Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1896-1897


Beschrijving van Erfafscheiding van Tsaar Peterhuisje

Inleiding Tot het museumcomplex "Tsaar Peterhuisje" behorende ERFSCHEIDING uit 1896-1897 bestaande uit een hekwerk met een poortje aan het Krimp en een hoge brandwerende tuinmuur langs beide langszijden van het museumterrein. Omschrijving De erfscheiding bestaat aan het Krimp uit een ruim twee meter hoog smeedijzeren spijlenhek met in het midden een dubbel draaihek afgehangen aan hardstenen hekpijlers voorzien van een knoppenkapiteel en bekroond door de Russische kroon. De hekdelen ter weerszijden van de toegang zijn geplaatst op een hardstenen plint en, evenals de draaihekken samengesteld uit afwisselend vierkante en getorste spijlen voorzien van florale motieven en bekroond door een pijlpunt. Tussen deze spijlen zijn in de onderste helft van het hek kortere spijlen gevoegd. Tussen hekwerk en conciërgewoning bevindt zich een poortje dat rechts een hoekpijler heeft, bekroond door een deksteen in zadeldakvorm. Het metselwerk boven de deur wordt afgesloten door een hardstenen bovenrand op uitkragende koppen van gele verblendsteen. De circa drie meter hoge tuinmuren aan weerszijden van het museumterrein zijn opgetrokken in rode machinale waalsteen in halfsteens verband, met onderaan metselwerk in kruisverband. Het metselwerk is met een snijvoeg uitgevoerd en heeft onder- en bovenaan een band van oranjerode verblendsteen. De aan weerskanten door steunberen verstevigde muren hebben een afdekking in de vorm van een overstekend zadeldak met aan beide zijden een dubbele rij rode geglazuurde kruispannen. De hoeken van de muren zijn verhoogd met een hardstenen deksteen in zadeldakvorm. Waardering De erfscheiding bestaande uit een hekwerk aan het Krimp en hoge tuinmuren aan weerszijden van het museumterrein is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het museumcomplex "Tsaar Peterhuisje". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518023
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Czaar Peterhuisje
Interieur, buitenkant van het houten huis binnen het stenen huis - Zaandam - 20341837 - RCE.jpg
Opgericht 1632
Locatie Zaandam, Noord-Holland,
Nederland
Personen
Directeur Jan Hovers [1]
Conservator Hester Wandel
Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Czaar Peterhuisje in de Russische buurt van Zaandam is een van de oudste houten huisjes van Nederland. Het werd in 1632 als arbeidershuisje gebouwd van oud scheepshout. In dit huisje logeerde de Russische tsaar Peter de Grote toen hij in 1697 het vak van scheepstimmerman kwam leren. Het Czaar Peterhuisje is onderdeel van het Zaans Museum. Het huisje herbergt een kleine historische expositie.

Tsaar Peter I in Holland.

Geschiedenis

Er zijn talloze (beroemde) mensen die met het monument zijn verbonden. Het borstbeeld van koningin Anna Paulowna illustreert de familieband tussen de Romanovs en het Nederlandse vorstenhuis. Het Czaar Peterhuisje is geruime tijd ‘familiebezit’ geweest. Koning Willem I kocht het huisje in 1818 als kraamcadeautje voor zijn Russische schoondochter, Anna Pavlovna, de zuster van tsaar Alexander I en afstammelinge van Peter de Grote.

Het Czaar Peterhuisje is een van de oudste voorbeelden van Nederlandse houtbouw. Zonder de hoge connecties zou het de tand des tijd nooit hebben doorstaan. De Zaanse herbergier Bulsing redde het huisje eind 18e eeuw van de sloop.

De eerste overkapping in 1823 was een stenen overkapping met open bogen, betaald door koningin Anna Pavlona. Na haar dood liet haar zoon prins Hendrik het houten huisje overkappen om het te beschermen tegen de weergoden. Tsaar Alexander III liet het in 1890 stutten en op een stenen fundering plaatsen.

De laatste Russische tsaar, Nicolaas II, liet in 1895 de bekende Amsterdamse architecten vader en zoon Salm een nieuwe stenen overkapping ontwerpen. De architectuur van de Russisch-orthodoxe kerken diende daarbij als voorbeeld. De stenen Russische keizerskronen op de gevel en naast de hekken benadrukken het vorstelijke verleden. Het bijzondere ontwerp van Salm werd in 2001 tot Rijksmonument verklaard, zodat hier nu op één plek twee monumenten staan.

In 1886 schonk Willem III het huisje en de kunstcollectie weer aan tsaar Alexander III. Diens nabestaanden deden er in 1948 afstand van, maar nog steeds staat het huisje op naam van ‘de Staat der Nederlanden en de erfgenamen van tsaar Nicolaas II’. De beroemde handtekeningencollectie van het Czaar Peterhuisje bevat ook heel wat namen uit de beide vorstenfamilies, waaronder die van koning Willem-Alexander.

Gebouw

Het houten arbeidershuisje in Zaandam is in 2013 gerestaureerd. Zowel de fundering, als de binnen- en buitenkant van het huisje, de stenen ombouw, het dak en de buitenmuur in de tuin werden grondig onder handen genomen. Voorlopig kan het beroemde huisje de tand des tijds weer doorstaan.


Monumenten in de buurt van Erfafscheiding van Tsaar Peterhuisje in Zaandam

Tsaar Peterhuisje

Krimp 23
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding TSAAR PETERHUISJE uit omstreeks 1632, behorend tot het museumcomplex "Tsaar Peterhuisje". Omschrijving Op rechthoekig grond..

Museumhal 'Tsaar Peterhuisje'

Krimp 23
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding In eclectische trant opgetrokken MUSEUMHAL uit 1896-1897, behorend tot het museumcomplex "Tsaar Peterhuisje". Omschrijving Op..

Conciërgewoning bij Tsaar Peterhuisje

Krimp 24
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding CONCIERGEWONING uit 1896-1897, behorend tot het museumcomplex "Tsaar Peterhuisje". De ramen zijn binnen de oorspronkelijke kozijn..

'Het huis der Cardinalen'

Hogendijk 62
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Bakstenen huis, XVII B, met door een fronton bekroond en van zijpilasters voorzien houten voorschot, XIXa. Deur met kussenpanelen en bovenli..

'Het blauwe huis'

Hogendijk 78
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Bakstenen huis met schilddak. Lijstgevel, XIX, met banderolle, waarop ANNO 1724. Dakkapel met pilasterparen en fronton.

Kaart & Routeplanner

Route naar Erfafscheiding van Tsaar Peterhuisje in Zaandam

Foto's (1)