Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muziekkiosk in Nuenen

Gebouw

Nuenen Park 5670 AA
5670AA Nuenen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1920-1925


Beschrijving van Muziekkiosk

Inleiding: MUZIEKTENT in een in 1920 aangelegd park. Het object wordt aan alle zijden omgeven door de eveneens Park genaamde straat. Het huidige park is gelegen op een driehoekig terrein dat tot omstreeks 1885 heeft gefunctioneerd als grasvlakte met drenkkuil, en toen bekend stond onder de naam Heieind. Vanaf 1886 werd het gebied gebruikt als bleekweide voor het aan Park 3 gelegen zusterklooster. Na de bebouwing van de randen van het gebied besloot men in 1920 de bleek om te vormen tot een openbaar park in Engelse landschapstijl, waarbij op de plaats van de drenkkuil een vijver met bruggetje werd aangelegd. Slingerende paden leiden langs gazons, afgewisseld met borders. Verschillende bomen zijn inmiddels tot volle wasdom gekomen, waaronder valse christusdoorn, linde, beuk, ceder, plataan, Spaanse aak en kastanje. Tot de oorspronkelijke aanleg behoort de muziekkiosk. Omschrijving: De achthoekige muziektent uit 1920-'25 staat op een achthoekige bakstenen onderbouw, afgedekt met een hardstenen lijst. Aan de zuidwestelijke zijde voert een bakstenen trap naar het podium, dat door een eveneens achtzijdige open houten opbouw wordt overhuifd. Acht houten stijlen torsen het stompe tentdak, dat voorzien is van leien in maasdekking. Het heeft een fors overstek, dat op de hoeken door een S-vormig korbeel met de stijlen is verbonden. Aan de bovenzijde zijn de stijlen verbonden door een houten bovenhekje, zodat aan alle zijden een portaal-achtige constructie ontstaat. Centraal in deze bovenhekjes is een lier afgebeeld. Het podium is aan zeven zijden afgezet met een balustrade. Direct om de muziektent ligt een klein achthoekig perk. Waardering De muziektent is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de stichting van parken met recreatiemogelijkheden binnen de traditionele Brabantse dorpsstructuren. Het gebouwtje heeft architectuurhistorische waarden; het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur en de tuinaanleg. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een samenhangend dorpsgezicht. Het is gaaf bewaard gebleven en als voorbeeld van een muziektent uit het interbellum langzamerhand zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518015
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Muziekkiosk in Nuenen

St. Elisabethsgesticht

Park 1
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Het voormalige KLOOSTER van de Zusters van de Soci√ęteit van Jezus, Maria en Jozef (J.M.J.) is een de westelijke zijde van Park o..

Hotel Schafrath

Park 35
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding HOTEL-CAFé Schafrath is omstreeks 1895 als hotel gebouwd in Ambachtelijk Traditionele trant. Het blokvormige pand is gelegen aan..

De toren van de R.K.Kerk vanwege een klokkenstoel met klok van J. van Venlo

Park 53
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
De toren van de R.K.Kerk vanwege een klokkenstoel met klok van J. van Venlo, 1490, diam. 135 cm. Mechanisch torenuurwerk, M. v.d. Kerkhof.

R.K. Kerk H. Clemens

Park 53
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding De R.K. KERK, gewijd aan de H. Clemens, is een ontwerp van K. Weber uit 1871. De driebeukige kruisbasiliek heeft een westtoren va..

Pastoorsgraf Andreas Pauwels

Park 53
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Op het R.K. kerkhof van de H. Clemens te Nuenen gelegen PASTOORSGRAF in neo-gotische stijl van Andreas Pauwels, circa 1882. Het g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Muziekkiosk in Nuenen

Foto's (1)