Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gedenksteen Vincent van Gogh in Nuenen

Overig

Nuenen Berg 5670 AA
5670AA Nuenen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van Gedenksteen Vincent van Gogh

Inleiding Op het driehoekige plein Berg bevindt zich naast de eeuwenoude linde een natuurstenen MONUMENT ter ere van Vincent van Gogh, vervaardigd door Hildo Krop in 1932. Omschrijving Het monument bestaat uit een uit zeven delen samengestelde gescharreerde molensteen, waarop een gebosseerd, asymmetrisch opstaand gedeelte geplaatst is. De molensteen rust op een sokkel van zeven stenen. Op de rand van de molensteen staat de inscriptie: "In dit dorp werkte Vincent van Gogh dec. 1883-nov. 1885". In het enigszins excentrisch geplaatste opstaande deel is het goudkleurig geschilderde symbool voor de zon gehakt. Waardering Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de band tussen Nuenen en de kunstenaar Vincent van Gogh, zoals deze in het interbellum herdacht werd en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het herinneringsmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van Hildo Krop. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is, mede door de samenhang met dorpslinden en dorpsplein. Het is als voorbeeld van een openbaar monument op het Brabantse platteland zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518014
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gedenksteen Vincent van Gogh in Nuenen

Dorpspomp

Nuenen Berg 5670 AA
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Het betreft een markant onder de eeuwenoude Nuenense etagelinde gesitueerde DORPSPOMP uit het vierde kwart van de negentiende eeu..

Dwars woonhuis met schilddak, vensters met kleine roedeverdeling en met luiken. Goed voorbeeld van de vroegere woning- en werkplaats van de ambachtsma ..

Berg 40
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Dwars woonhuis met schilddak, vensters met kleine roedeverdeling en met luiken. 18e of begin 19e eeuw. Goed voorbeeld van de vroegere woning..

Winkelwoning

Berg 37
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Winkelwoonhuis in smal langgerekt bouwvolume onder zadeldak met een wolfseinde, gebouwd in ambachtelijk-traditionele trant en da..

Van Gogh-huis

Berg 26
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Ned.Herv.pastorie. Huis met lijstgevels en dwars schilddak, gekarteld fries onder de daklijst aan de achtergevel, in de voorgevel jaarankers..

Ten dele gepleisterd dwarshuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen

Beekstraat 11
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Ten dele gepleisterd dwarshuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen. In een der zijgevels jaartalankers: 1734. De voorgev..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gedenksteen Vincent van Gogh in Nuenen

Foto's (1)