Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorpspomp in Nuenen

Overig

Nuenen Berg 5670 AA
5670AA Nuenen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890-1899


Beschrijving van Dorpspomp

Inleiding Het betreft een markant onder de eeuwenoude Nuenense etagelinde gesitueerde DORPSPOMP uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. Een identieke pomp (zonder vergaarbak) staat aan de Steenweg te Boxmeer en (in 1975 geplaatst) op de Markt in Oirschot. Omschrijving De gietijzeren waterpomp heeft de vorm van een classicistisch gedetailleerde kolom met ronde schacht en schachtringen, rustend op een basement en bekroond door een bol. Aan de achterzijde is een smeedijzeren gekrulde pomparm te bedienen, waardoor het water via een zuiger in de kolomcilinder omhoog gehaald wordt en via de tuit of kraan aan de voorzijde naar buiten stroomt. Het water wordt opgevangen in een gietijzeren kelkvormige vergaarbak, voorzien van een afvoer. Ook kan een emmer worden opgehangen aan het opstaande lipje aan de tuit. Blijkens een ingegoten inscriptie op het basement is de pomp gegoten door "IJzergieterij De Prins van Oranje te 's Hage". Waardering De dorpspomp is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de watervoorziening op het platteland en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de industrieel vervaardigde dorpspompen. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is, met name door de samenhang met de markante dorpslinde en het dorpsplein. Het is gaaf bewaard gebleven en als industrieel serieprodukt langzamerhand zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518013
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dorpspomp in Nuenen

Gedenksteen Vincent van Gogh

Nuenen Berg 5670 AA
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Op het driehoekige plein Berg bevindt zich naast de eeuwenoude linde een natuurstenen MONUMENT ter ere van Vincent van Gogh, verv..

Dwars woonhuis met schilddak, vensters met kleine roedeverdeling en met luiken. Goed voorbeeld van de vroegere woning- en werkplaats van de ambachtsma ..

Berg 40
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Dwars woonhuis met schilddak, vensters met kleine roedeverdeling en met luiken. 18e of begin 19e eeuw. Goed voorbeeld van de vroegere woning..

Winkelwoning

Berg 37
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Winkelwoonhuis in smal langgerekt bouwvolume onder zadeldak met een wolfseinde, gebouwd in ambachtelijk-traditionele trant en da..

Ten dele gepleisterd dwarshuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen

Beekstraat 11
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Ten dele gepleisterd dwarshuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen. In een der zijgevels jaartalankers: 1734. De voorgev..

Van Gogh-huis

Berg 26
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Ned.Herv.pastorie. Huis met lijstgevels en dwars schilddak, gekarteld fries onder de daklijst aan de achtergevel, in de voorgevel jaarankers..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dorpspomp in Nuenen

Foto's (1)