Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Nuenen

Woonhuis

Broekdijk 1
5674SJ Nuenen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Villa

Inleiding Centraal op het perceel staat een LANDHUIS, gebouwd omstreeks 1930. Het pand werd getekend in een historisende Traditionalistische bouwstijl met zeventiende-eeuwse detaillering, maar de ruimtelijke opzet met erker, dienstgebouw en balkon is karakteristiek voor het interbellum. Het huis is gaaf bewaard gebleven. omschrijving Het tweelaagse hoofdgebouw heeft een rechthoekige plattegrond. Aan de zuidwestelijke zijde staat tegen het hoofdgebouw een eenlaags aanbouw met globaal vierkante plattegrond, waartegen een met zink gedekte erker. Tegen de oostelijke gevel is een gesloten portiek onder lessenaardak aangebracht. Aan de noordelijke zijde is een eenlaags bijgebouw met L-vormige plattegrond gelegen, dat via een tussenlid met platdak met het hoofdgebouw is verbonden. Op het dak een hoge gemetselde schoorsteen. Alle bouwmassa's zijn, tenzij anders vermeld, gedekt met steile, gedeeltelijk laag aangezette zadeldaken, die soms een fors overstek hebben en voorzien zijn van verbeterde Hollandse pannen. Centraal op het dak van het hoofdgebouw staat een forse bakstenen schoorsteen met een koperen spitsvormige rookkap, voorzien van een windwijzer. De gevels zijn opgetrokkken in handvorm baksteen en voorzien van vlechtingen, smeedijzeren muurankers en tandlijsten. Door de toepassing van steile, met nokruiters bekroonde topgevels in alle gevels van zowel hoofdgebouw, zuidelijke en noordelijke aanbouw heeft de villa een opvallend silhouet. De vensters zijn alle voorzien van een kleine roedenverdeling. Op de begane grond zijn kruisvensters met negenruits boven- en negenruits beluikte onderlichten toegepast. Op de verdieping bestaan de grotere (aan de westelijke zijde gekoppelde) schuifvensters uit een negenruits boven- en dito onderlicht. De zolderverdieping wordt belicht door kleinere negenruits vensters. In de oostelijke gevel van het pand bevindt zich in een portiek de voordeur: een eenvoudige opgeklampte deur met geometrisch ingedeeld bovenlicht. Bij de zuidelijke erker bevinden zich openslaande deuren naar het aldaar gelegen terras. Het huis met schuur is gelegen in een ruime tuin, die aan de noordelijke zijde gedeeltelijk is ingericht als moestuin en aan die zijde van de openbare weg wordt afgescheiden door een beukenhaag. Langs de U-vormige oprijlaan aan de oostelijke zijde zijn omstreeks 1930 onder meer beuken en hulstbomen aangeplant. Ten zuiden van het huis strekt zich tot de Hooidonkse Beek een hoogstammige boomgaard uit. Waardering Het landhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van villa's aan de rand van middelgrote forensenplaatsen. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de historiserende detaillering en de evenwichtige opbouw van het geheel. Het heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met de landelijke omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518006
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Nuenen

De Roosdonck

Gerwenseweg 2
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Molen. Ronde stenen bovenkruier uit 1884, staande in de Gerwense Roosdonk.

Winkelwoning

Berg 37
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Winkelwoonhuis in smal langgerekt bouwvolume onder zadeldak met een wolfseinde, gebouwd in ambachtelijk-traditionele trant en da..

Dorpspomp

Nuenen Berg 5670 AA
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Het betreft een markant onder de eeuwenoude Nuenense etagelinde gesitueerde DORPSPOMP uit het vierde kwart van de negentiende eeu..

Gedenksteen Vincent van Gogh

Nuenen Berg 5670 AA
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Op het driehoekige plein Berg bevindt zich naast de eeuwenoude linde een natuurstenen MONUMENT ter ere van Vincent van Gogh, verv..

Dwars woonhuis met schilddak, vensters met kleine roedeverdeling en met luiken. Goed voorbeeld van de vroegere woning- en werkplaats van de ambachtsma ..

Berg 40
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Dwars woonhuis met schilddak, vensters met kleine roedeverdeling en met luiken. 18e of begin 19e eeuw. Goed voorbeeld van de vroegere woning..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Nuenen

Foto's (1)