Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoolgebouw in Nuenen

Gebouw

Hoekstraat 42
5674NP Nuenen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Schoolgebouw

Inleiding Direct ten oosten van de R.K. pastorie van de Sint Lambertuskerk staat aan de Hoekstraat 42 de voormalige R.K.DORPSSCHOOL, tegenwoordig in gebruik als woonhuis met kantoor. Het gebouw dateert uit 1927 en heeft in de bouwstijl elementen van de Amsterdamse School. Tijdens een verbouwing omstreeks 1980 zijn de oorspronkelijke voordeuren verwijderd en heeft men tegen de oostelijke gevel een carport gebouwd. Tevens is de zolderverdieping door de bouw van twee dakkapellen bewoonbaar gemaakt. Omschrijving Het eenlaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak, belegd met tuile-du-Nord pannen. De bakstenen gevels hebben vlechtingen. De opzet van het gebouw is symmetrisch: aan weerszijden van de centrale hal, die in de voorgevel benadrukt wordt door een hoge, iets risalerende en over de volle breedte van de hal opgetrokken topgevel, ligt een klaslokaal. Deze lokalen hebben in de (zuidelijke) straatgevel een breed en hoog samengesteld venster met openslaande ramen. In de middenrisaliet is onder een kunststenen luifel de (vernieuwde) voordeurpartij aangebracht. Boven de luifel is een gedeeld bovenlicht. Via een drietal kleine lichten in de zijgevels wordt de zolderverdieping verlicht. De twee oorspronkelijke deuren, met horizontale roedenverdeling in de lichten, zijn in de zuidelijke zijgevel geplaatst. Waardering De school is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het katholiek onderwijs in het interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de detaillering, als regionale variant van de Amsterdamse School. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van Nederwetten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518003
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoolgebouw in Nuenen

R.K. Pastorie

Hoekstraat 44
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de R.K. St. Lambertuskerk staat aan de Hoekstraat 44 de bijbehorende R.K. PASTORIE uit ongeveer 1895...

Heilig Hartbeeld

Hoekstraat 46
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Tussen de Hoekstraat en de Sint Lambertuskerk met bijbehorende pastorie te Nederwetten staat, in een plantsoen, een HEILIGHARTBEE..

R.K. Kerk "St. Lambertuskerk"

Hoekstraat 46
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Aan de Hoekstraat 46 te Nederwetten staat de in 1894-'95 gebouwde R.K. ST.LAMBERTUSKERK, een niet georiënteerde, in neo-romaans-..

Kerktoren (ruïne)

Kerkhoef 14A
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Toren. Ruine van de toren der afgebroken middeleeuwse kerk. 11e eeuwse gotisch bouwwerk van drie door natuurstenen waterlijsten gescheiden g..

Stuw van de Hooydonkse watermolen

Hooydonk 8-10, Hooydonk, gem. Nuenen, Gerwen en Nederwetten (de stuw staat aan een kant op Eindhovens grondgebied)
Eindhoven
Inleiding STUW in de Dommel c.a., voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Eindhoven. Op ongeveer 200 meter vanaf de watermole..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schoolgebouw in Nuenen

Foto's (1)