Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastoorsgraf Andreas Pauwels in Nuenen

Graf Begraafplaats

Park 53
5671GC Nuenen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1879-1895

(1 recensie)

Beschrijving van Pastoorsgraf Andreas Pauwels

Inleiding Op het R.K. kerkhof van de H. Clemens te Nuenen gelegen PASTOORSGRAF in neo-gotische stijl van Andreas Pauwels, circa 1882. Het graf ligt vóór de calvariegroep. Omschrijving Hardstenen graftombe met op neo-gotische gedetailleerde sokkel staand kruis en dekplaat met in hoog-reliëf op de hoeken de vier evangelistensymbolen, gevat in een vierpas. Centraal in de dekplaat is in een door een spitsboog omvatte nis in hoogreliëf een kelk met hostie op een gesloten boek afgebeeld. Langs de randen van de dekplaat de inscriptie: "Hier rust de zeer eerw. heer Andreas Pauwels / Geboren te Nieuwkuik 10 april 1826 / bijna 10 jaren pastoor dezer parochie / overleden te Nuenen 25 aug. 1882". Op de voorzijde van de tombe de inscriptie: "Memento". Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het pastoorsgraf. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van de neogotische grafscultuur met aangepaste neo-middeleeuwse detaillering en symboliek. Het heeft tesamen met de calvariegroep ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518001
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Pastoorsgraf Andreas Pauwels
1
Recensie door: ()
De vermelde sterfdatum van pastoor Andreas Pauwels is onjuist. Deze moet zijn: 23 augustus 1889. Ik kan een kopie van zijn bidprentje en van het grafmonument toesturen. Dit was de pastoor die parochianen verbood te poseren voor Vincent van Gogh tijdens zijn verblijf in Nuenen van 1882-1885.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastoorsgraf Andreas Pauwels in Nuenen

De toren van de R.K.Kerk vanwege een klokkenstoel met klok van J. van Venlo

Park 53
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
De toren van de R.K.Kerk vanwege een klokkenstoel met klok van J. van Venlo, 1490, diam. 135 cm. Mechanisch torenuurwerk, M. v.d. Kerkhof.

R.K. Kerk H. Clemens

Park 53
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding De R.K. KERK, gewijd aan de H. Clemens, is een ontwerp van K. Weber uit 1871. De driebeukige kruisbasiliek heeft een westtoren va..

Calvariegroep van drie gietijzeren beelden

Park 53
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding: Op het achter de H. Clemens gelegen, niet als rijksmonument beschermde R.K. Kerkhof te Nuenen staat een CALVARIEGROEP in Neo-Got..

Pastoorsgraf Wilhelmus Petrus van Lent

Park 53
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Op het R.K. kerkhof van de H. Clemens te Nuenen gelegen PASTOORSGRAF van Wilhelmus Petrus van Lent, circa 1879. Omschrijving ..

Pastoorsgraf Wilhelmus Johannes van Dongen

Park 53
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Inleiding Op het R.K. kerkhof van de H. Clemens te Nuenen gelegen PASTOORSGRAF van Wilhelmus Johannes van Dongen, ca. 1895. Omschrijving ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastoorsgraf Andreas Pauwels in Nuenen

Foto's (1)