Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marechaussekazerne in Bergeijk

Militair Object

Kerkstraat 21
5571CJ Bergeijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Marechaussekazerne

Inleiding. De voormalige MARECHAUSSEEKAZERNE werd in 1870 gebouwd in Ambachtelijk-traditionle stijl en is heden in gebruik als woonhuis. Het pand is gebouwd met behulp van bakstenen en nokbalken van een ander gebouw uit de onmiddellijke omgeving, dat in de vorige eeuw werd afgebroken. Omschrijving. Het hoge eenlaagse pand uit hergebruikte baksteen telt vijf travee├źn en heeft een symmetrische opzet. Het is deels onderkelderd. De plattegrond is rechthoekig, op het wolfdak liggen rode oudhollandse dakpannen. De nok van het dak loopt parallel aan de straat. De gevels zijn opgetrokken uit diverse soorten handvorm baksteen met een tandlijst onder de goot en rechte steekankers. De zesruits schuifvensters hebben hardsteen dorpels en een licht getoogde strek ter afsluiting. In het midden bevindt zich de paneeldeur met een gedeeld bovenlicht. In de deur is een klein venster met sierrooster geplaatst. De deur is te bereiken via enkele baksteen treden. Een gevelsteen geeft het jaartal 1870 aan. In het dak zijn bij een verbouwing van rond 1985 aan de voorkant grote tuimelvensters geplaatst. Op de nok van het dak staan vier baksteen schoorstenen. De zijgevels hebben een rand vlechtingen langs de daklijst. Op de zolderetage bevinden zich aan beide zijden twee zesruits schuifvensters. De achtergevel bezit in het midden een deur met gedeeld bovenlicht en twee zesruits schuifvensters rechts. Ter linkerzijde van de deur bevinden zich twee kleinere vierkante vensters en nieuwe openslaande deuren met ronde bovenhoeken. Het pand wordt aan de voorzijde afgeschermd door een beukenhaag. Waardering. De voormalige marechausseekazerne is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de bestuurlijke ontwikkeling van het grensgebied, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kazerne in de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de utilitaire vormgeving en het gebruik van oudere onderdelen. Het is gaaf bewaard gebleven en als vroeg voorbeeld van een marechausseekazerne uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517913
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marechaussekazerne in Bergeijk

Teutenhuis

Domineestraat 8
Bergeijk
Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ, in de literatuur bekend als Teutenhuis en herberg De Ster (tot 1892). Het is gebouwd door een rondtrekkende h..

Nederlands hervormde kerk

Domineestraat 10
Bergeijk
Ned. Herv. Kerk. Gesticht in 1812, herbouwd in 1857. Eenvoudig bakstenen gebouw, in plattegrond een langwerpig achtkant, met vlakke steunber..

R.K.Kerk van St.Petrus Banden (Hofkerk)

Hof 12
Bergeijk
R.K.Kerk van St.Petrus Banden. Gotische kruiskerk met driebeukig schip, dwarspand, koor en vrijstaand houten klokkenhuis. Het koor is opgetr..

Raadhuis werd gebouwd in de stijl van de neo-renaissance

Burgemeester Magneestraat 1
Bergeijk
Inleiding. Het RAADHUIS werd gebouwd in 1923 in de stijl van de Neo-renaissance naar ontwerp van architect P. van de Velden uit Geldrop. Ro..

Park (rond Weverij De Ploeg)

Riethovensedijk 20
Bergeijk
Omschrijving TUIN- EN PARKAANLEG rondom weverij De Ploeg en behorend tot dat complex, ontworpen door Mien Ruys. De westelijke begrenzing va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Marechaussekazerne in Bergeijk

Foto's (1)