Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onze Lieve Vrouwe in Bergeijk

Kerkelijk Gebouw

Op driehoekig pleintje
5560AA Bergeijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1934
Architect: Jos. Bedaux


Beschrijving van Onze Lieve Vrouwe

Inleiding. De ONZE LIEVE VROUW KAPEL werd in 1934 gebouwd door het Brabants Studentengilde in Delftse School. Het ontwerp is van de hand van Jos Bedaux. De niskapel bevindt zich op een driehoekig pleintje dat is omzoomd met forse loofbomen. Omschrijving. Het rechthoekige kapelletje is een vakwerkbouw met vullingen van machinale baksteen, met diagonaal gemetselde sierbanden ter afwerking. Het zadeldak heeft aan de zijden ingezwenkte lessenaareinden en is gedekt met rode tuile-du-Nordpannen. Dit dak steunt op rustiek donker gebeitste en bewerkte schoren. Hierin is het jaartal 1934 en de naam O.L. Vrouw van Brabant gesneden. In de nis bevindt zich een wit stenen beeld van Maria met Kind door Marius Evers. Waardering. Het kapelletje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikeling van de Mariadevotie en de promotie ervan door het Brabants Studentengilde, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het Mariamonument. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect Bedaux en het atelier van Marius Evers. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517912
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Onze Lieve Vrouwe in Bergeijk

Sint-Willibrorduskerk

Dorpsplein 6
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
R.K. Kerk van St. Willibrord. Van de 15e eeuwse kerk is, sedert de verbouwing en uitbreiding door architect C. Franssen in 1890-99 slechts e..

Pand gebouwd als café, boerderij en woonhuis

Dorpsplein 4
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Inleiding. Het pand werd rond 1910 gebouwd als CAFé, BOERDERIJ en WOONHUIS. De laatste functie vervult het pand nog steeds. Het pand staat..

Drie aaneengebouwde schuren

Dorpsplein 4
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Inleiding. De drie aaneengebouwde SCHUREN dateren uit de late negentiende eeuw. Ze staan in verspringende hoeken tegen elkaar aan en tegen ..

Lagere school in Neo-Barokke stijl

Schoolstraat 15
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Inleiding. De LAGERE SCHOOL werd rond 1920 gebouwd in Neo-Barokke stijl en is in de jaren dertig en vijftig verbouwd en uitgebreid. De beid..

Bovenmeestershuis in Neo-Barokke stijl

Schoolstraat 19
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Inleiding. De ONDERWIJZERSWONING voor de bovenmeester werd rond 1920 gebouwd in Neo-Barokke stijl. Het pand is heden in gebruik als woonhui..

Kaart & Routeplanner