Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie bij St. Servatius in Westerhoven

Kerkelijk Gebouw

Dorpstraat 24
5563BD Westerhoven (gemeente Bergeijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1861


Beschrijving van Pastorie bij St. Servatius

Dorpsstraat 24 Inleiding. De PASTORIE heeft de huidige bouwmassa in 1861 gekregen. Oorspronkelijk was het een eenlaags pand onder zadeldak. In het steenverband op de hoeken zijn klezoren zichtbaar: een metselwijze die men in Noord-Brabant zeer lang heeft toegepast. De voorgevel is in Eclectische stijl. Het aangebouwde pand, mogelijk een voormalige kosterswoning, dateert uit 1893. Omschrijving. Het tweelaagse pand telt vijf travee├źn en is symmetrisch van opzet. De plattegrond is rechthoekig. Het pand is opgetrokken uit handvorm baksteen welke aan de voorzijde is gepleisterd in blokvorm en wit is geschilderd, in de zijgevels steken rechte muurankers. Het heeft een wolfdak met leien in rensdekking. Op de begane grond bevinden zich achtruits schuifvensters met geprofileerde stucomlijsting en kuiven. De dorpels zijn van hardsteen. In het midden bevindt zich de paneeldeur met bovenlicht en langwerpige roosters van siersmeedwerk in het bovenpaneel. Rondom de deur dezelfde afwerking als bij de ramen. De zesruits schuifvensters op de etage zijn ongedecoreerd. De hoeken van het pand hebben afwisselend rusticablokken en diamantkoppen. De voorgevel wordt afgesloten door een bakgoot rustend op voluutconsoles. De rechter- en linkerzijgevel zijn op een vierruits zoldervenster na blind gelaten. De achtergevel is deels gewijzigd, onder meer door de bouw van een balkon rond 1960. Achter de pastorie bevindt zich een grote tuin met diverse loofbomen. De aanleg is verschillende keren gewijzigd. Links van het pand staat het aangebouwde dwars geplaatste deel met zadeldak waarop zwarte verbeterde Hollandse pannen. De handvorm baksteen is aan de voorzijde wit geschilderd. In de gevel een deur, een zesruits raam en een vierruits zolderraam, alle geplaatst onder rondbogen. Beide onderdelen hebben een voortuin die wordt afgeschermd van de weg door een ijzeren hek met pijlpuntmotief. Waardering. De pastorie met aanbouw is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie in de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering die een afspiegeling vormt van de wijze waarop men op het platteland actuele stijlen overnam ter verhoging van representativiteit en karakter. Het is tevens van belang vanwege de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517911
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie bij St. Servatius in Westerhoven

Sint Servatiuskerk

Dorpstraat 22
Westerhoven (Gemeente Bergeijk)
Dorpsstraat 22 Inleiding. De ST. SERVATIUSKERK werd in 1885-1886 in Neo-gotische stijl gebouwd naar ontwerp van H.J. van Tulder. In 1903 w..

Herenhuis met Neo-Classicistische invloeden

Mgr. Biermansplein 8
Westerhoven (Gemeente Bergeijk)
Inleiding. HERENHUIS, gebouwd in 1859 met Neo-Classicistische invloeden. Omschrijving. Het tweelaagse pand telt vijf travee├źn en is sym..

Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype

Dorpstraat 50
Luyksgestel (Gemeente Bergeijk)
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype; in de schuur balken met gesneden sleutelstukken, XVIIe of XVIIIe eeuw. In de gevel letter-an..

Zeer eenvoudige dorpswoning

Dorpsstraat 24
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Zeer eenvoudige dorpswoning, XIX. Fraai gelegen.

Terrein waarin een urnenveld

-
Westerhoven (Gemeente Bergeijk)
Terrein waarin een urnenveld. Datering: IJzertijd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie bij St. Servatius in Westerhoven