Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bovenmeestershuis in Neo-Barokke stijl in Riethoven

Woonhuis

Schoolstraat 19
5561AH Riethoven (gemeente Bergeijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Bovenmeestershuis in Neo-Barokke stijl

Inleiding. De ONDERWIJZERSWONING voor de bovenmeester werd rond 1920 gebouwd in Neo-Barokke stijl. Het pand is heden in gebruik als woonhuis. Omschrijving. Het tweelaagse woonhuis is opgetrokken uit machinale baksteen met gekrulde sierankers en heeft dakschilden met rode verbeterde hollandse dakpannen en een plat dakdeel. Het rechterdeel van de gevel is een zadeldak ingeklemd tussen in- en uitgezwenkte topgevels. In dit risalerende rechter gedeelte bevindt zich op de begane grond een erker met afgeschuinde zijden. De bovenlichten hebben een kleine roedenverdeling, het zinken dak heeft een daklijstje op klosjes. Hier boven bevindt zich een gekoppeld raam met kleine roeden in het bovenlicht. Boven dit venster en de overige is een getoogde zwart-rode strek met zwarte afsluitende koppenlaag. Op de zolder is er een vierruits rondraam. Tussen dit rechter gedeelte en de school bevindt zich een stolpraam met bovenlicht en een paneeldeur. Deur en raam hebben een bovenlicht met kleine roeden. In de paneeldeur bevindt zich een ovaal getralied licht. Hier boven is een opengewerkte baksteen borstwering en een balkondeur met kleine roedenverdeling. De gootlijst rust op klosjes. In de sobere rechter zijgevel bevinden zich op de begane grond twee ramen en op de eerste etage één raam. De achtergevel bezit openslaande terrasdeuren vanuit de huiskamer. Via een tochtportaal komt men in de hal. Beide hebben cementtegels op de vloer in grijs-blauwe tinten met gestileerd geometrische motieven. Het hang- en sluitwerk is van koper en voorzien van eenvoudige decoratie. Links is de bordestrap met houten sierbalusters. Rechts is de huiskamer, een doorgebroken kamer-en-suite. Voor en achter is het stucplafond voorzien van een cirkel bij het lichtpunt. Andere ruimten zijn gemoderniseerd. Waardering. De voormalige bovenmeesterswoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs in de vroege twintigste eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de onderwijzerswoning. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de voor een plattelandsschool uitzonderlijk rijke detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517908
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bovenmeestershuis in Neo-Barokke stijl in Riethoven

Lagere school in Neo-Barokke stijl

Schoolstraat 15
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Inleiding. De LAGERE SCHOOL werd rond 1920 gebouwd in Neo-Barokke stijl en is in de jaren dertig en vijftig verbouwd en uitgebreid. De beid..

Sint-Willibrorduskerk

Dorpsplein 6
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
R.K. Kerk van St. Willibrord. Van de 15e eeuwse kerk is, sedert de verbouwing en uitbreiding door architect C. Franssen in 1890-99 slechts e..

Pand gebouwd als café, boerderij en woonhuis

Dorpsplein 4
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Inleiding. Het pand werd rond 1910 gebouwd als CAFé, BOERDERIJ en WOONHUIS. De laatste functie vervult het pand nog steeds. Het pand staat..

Drie aaneengebouwde schuren

Dorpsplein 4
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Inleiding. De drie aaneengebouwde SCHUREN dateren uit de late negentiende eeuw. Ze staan in verspringende hoeken tegen elkaar aan en tegen ..

Onze Lieve Vrouwe

Op driehoekig pleintje
Bergeijk
Inleiding. De ONZE LIEVE VROUW KAPEL werd in 1934 gebouwd door het Brabants Studentengilde in Delftse School. Het ontwerp is van de hand va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bovenmeestershuis in Neo-Barokke stijl in Riethoven