Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lagere school in Neo-Barokke stijl in Riethoven

Gebouw

Schoolstraat 15
5561AH Riethoven (gemeente Bergeijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Lagere school in Neo-Barokke stijl

Inleiding. De LAGERE SCHOOL werd rond 1920 gebouwd in Neo-Barokke stijl en is in de jaren dertig en vijftig verbouwd en uitgebreid. De beide schoolgebouwen staan in een L-vorm en laten zo ruimte voor een schoolplein. De korte gevel aan de straatzijde is uitgebreid met een eenlaagse aanbouw onder lessenaardak. De achtergevels worden vrijwel geheel aan het oog onttrokken door latere aanbouw van lokalen. Omschrijving. De beide eenlaagse schoolgebouwen zijn opgetrokken uit machinale baksteen en hebben een zadeldak met rode verbeterde hollandse dakpannen. Deze zadeldaken worden ingeklemd tussen in- en uitgezwenkte topgevels met spaarvelden, die de hoofdvorm volgen. Het gebouw, dat parallel aan de straat ligt, heeft in de topgevels ovale lichten met kleine roedenverdeling. Het metselwerk van de plint bestaat uit afwisselend rode en zwarte banen. Boven de vensters zijn de getoogde zwart-rode strekken geaccentueerd door een zwarte koppenlaag. De vensterverdeling bestaat uit drie groepen van drie. Het zijn stolp- en schuifvensters met kleine roedenverdeling en hardsteen dorpels. De beide gebouwen worden verbonden door een laag tussenlid waarin zich de ingang bevindt. Het gebouw dat loodrecht op de straat is geplaatst heeft in de kopse gevel twee negenruits vensters en een rond sierlicht. De oorspronkelijke roedenvensters van de begane grond zijn verdwenen achter de aanbouw onder lessenaardak uit ca. 1970. In de lange zijde bevinden zich vijf vensters en een deur tussen gemetselde lisenen. De oorspronkelijke vensters, gelijk aan de hierboven beschrevene, zijn rond 1950 gewijzigd in stalen exemplaren. Waardering. De school is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs in de vroege twintigste eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de voor een plattelandsschool uitzonderlijk rijke detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517907
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lagere school in Neo-Barokke stijl in Riethoven

Bovenmeestershuis in Neo-Barokke stijl

Schoolstraat 19
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Inleiding. De ONDERWIJZERSWONING voor de bovenmeester werd rond 1920 gebouwd in Neo-Barokke stijl. Het pand is heden in gebruik als woonhui..

Sint-Willibrorduskerk

Dorpsplein 6
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
R.K. Kerk van St. Willibrord. Van de 15e eeuwse kerk is, sedert de verbouwing en uitbreiding door architect C. Franssen in 1890-99 slechts e..

Pand gebouwd als café, boerderij en woonhuis

Dorpsplein 4
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Inleiding. Het pand werd rond 1910 gebouwd als CAFé, BOERDERIJ en WOONHUIS. De laatste functie vervult het pand nog steeds. Het pand staat..

Drie aaneengebouwde schuren

Dorpsplein 4
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Inleiding. De drie aaneengebouwde SCHUREN dateren uit de late negentiende eeuw. Ze staan in verspringende hoeken tegen elkaar aan en tegen ..

Onze Lieve Vrouwe

Op driehoekig pleintje
Bergeijk
Inleiding. De ONZE LIEVE VROUW KAPEL werd in 1934 gebouwd door het Brabants Studentengilde in Delftse School. Het ontwerp is van de hand va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Lagere school in Neo-Barokke stijl in Riethoven

Foto's (2)