Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie aaneengebouwde schuren in Riethoven

Gebouw

Dorpsplein 4
5561AV Riethoven (gemeente Bergeijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Drie aaneengebouwde schuren

Inleiding. De drie aaneengebouwde SCHUREN dateren uit de late negentiende eeuw. Ze staan in verspringende hoeken tegen elkaar aan en tegen de achtergevel van het dorpscafé-boerderij, waarmee de driehoekige kavel goeddeels wordt opgevuld. De eindgevel van de achterste schuur is rond 1985 vernieuwd. Omschrijving. De schuren zijn opgetrokken uit handvorm baksteen en de nokas van elk dak loopt parallel aan de straat. Direct aan het hoofdgebouw vast is een klein laag bakstenen gebouw onder zadeldak met rode oudhollandse pannen. De gevel wordt vrijwel geheel ingenomen door een inrijpoort. Hiernaast staat een rechthoekige bakstenen schuur met gecementeerde plint en rechte steekankers, onder een zadeldak met zwarte muldenpannen. Het springt naar voren ten opzichte van de andere twee. In de linker zijgevel bevindt zich een getoogde deur. Iets gedraaid ten opzichte van de middelste schuur is de rechthoekige bakstenen schuur met rechte steekankers en zadeldak waarop rode oudhollandse dakpannen. Deze schuur heeft diverse ramen en een deur. In het bovenste gedeelte zijn kruisvormige uitsparingen in het metselwerk. De eindgevel, de linker zijgevel, is vernieuwd en versterkt met steunberen. Waardering. De schuren zijn van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en de horeca in de provincie en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de multifunctionele boerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het is tevens van belang vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis, die een afspiegeling is van de groei van het multifunctionele geheel. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als langzaam gegroeid geheel zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517905
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie aaneengebouwde schuren in Riethoven

Pand gebouwd als café, boerderij en woonhuis

Dorpsplein 4
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Inleiding. Het pand werd rond 1910 gebouwd als CAFé, BOERDERIJ en WOONHUIS. De laatste functie vervult het pand nog steeds. Het pand staat..

Sint-Willibrorduskerk

Dorpsplein 6
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
R.K. Kerk van St. Willibrord. Van de 15e eeuwse kerk is, sedert de verbouwing en uitbreiding door architect C. Franssen in 1890-99 slechts e..

Onze Lieve Vrouwe

Op driehoekig pleintje
Bergeijk
Inleiding. De ONZE LIEVE VROUW KAPEL werd in 1934 gebouwd door het Brabants Studentengilde in Delftse School. Het ontwerp is van de hand va..

Lagere school in Neo-Barokke stijl

Schoolstraat 15
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Inleiding. De LAGERE SCHOOL werd rond 1920 gebouwd in Neo-Barokke stijl en is in de jaren dertig en vijftig verbouwd en uitgebreid. De beid..

Bovenmeestershuis in Neo-Barokke stijl

Schoolstraat 19
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Inleiding. De ONDERWIJZERSWONING voor de bovenmeester werd rond 1920 gebouwd in Neo-Barokke stijl. Het pand is heden in gebruik als woonhui..

Kaart & Routeplanner