Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Job-kapel in Nunhem

Kerkelijk Gebouw

Servaasweg 7
6083AS Nunhem (gemeente Leudal)
Limburg

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Sint Job-kapel

Inleiding Vrijstaande kapel op een rechthoekige plattegrond opgericht ter ere van Sint Job. De kapel is langs een weg gesitueerd net voorbij een kleine waterloop en dateert uit 1886. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met elementen Neogotiek. Omschrijving Kapel op een rechthoekige plattegrond. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen. Metselwerk in kruisverband. Speklagen in gele baksteen. De kapel wordt afgedekt met een zadeldakje met leien. Symmetrische indeling voorgevel. Rechthoekige toegang afgesloten met een smeedijzeren hekje. Aan de bovenzijde van de toegang een natuurstenen latei. In het spitsboogvormige vulstuk een gestucte plaat met de tekst: A. D. 1886 In Hon. St. Job Aedificavit Me IF. Toegang in een spitsboogvormige metselwerk omlijsting. Voorgevel loopt uit in een topgevel bekroond met een stenen kruis. In deze topgevel aan de bovenzijde van het vulstuk een klein stenen kruisje. Voorgevel geflankeerd door twee steunberen bekroond met natuurstenen pinakels. In beide zijgevels twee spitsboogvormige vensters met glas in lood en met hardstenen dorpelstenen. Gesloten achtergevel met speklagen in gele baksteen. Topgevel achtergevel met kleine natuurstenen aanzetstenen. INTERIEUR met vloertje in gele, rode en zwarte tegels. Altaar rust op drie gemetselde spitsbogen. Op dit altaartje een natuurstenen console met hierop een beeld van Sint Job en op de console de tekst "De Heer heeft gegeven, de Heer heeft genomen, 's-Heren Naam zij gezegend". Plafond met houten tongewelf rustend op houten consoles. Waardering De Sint Jobkapel is van bovenregionale cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling in de architectuur van devotiekapellen in het laatste kwart van de 19de eeuw. Architectuurhistorische waarden ontleent de kapel aan de toegepaste bouwstijl; het toegepaste bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De kapel is tenslotte van algemeen belang wegens de gaafheid van in- en exterieur en de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517898
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Job-kapel in Nunhem

Voormalige Klooster Maria Schoot.

Voort 6
Nunhem (Gemeente Leudal)
V.m. Klooster Maria Schoot. Haakvormig hoofdgebouw, 1735, met schild- en wolfdak. Aansluitende hoeve met binnenplaats, voorzien van een poor..

Huis Nunhem

Voort 4
Nunhem (Gemeente Leudal)
Huis Nunhem. Op een gedeeltelijk omgracht terrein gelegen complex bestaande uit een rechthoekig gebouw met door vierkante torentjes geflanke..

Mariakapel

Sint Servaasweg 4
Nunhem (Gemeente Leudal)
Inleiding Vrijstaande Mariakapel op een zeshoekige plattegrond. De kapel is op een straathoek gesitueerd en dateert uit 1920. De toegepaste..

St. Servatiuskerk

Kerkstraat 18
Nunhem (Gemeente Leudal)
ST. SERVATIUSKERK. Westtoren van Mergel, XIV? met latere verhoging. Schip en koor in 1894 gebouwd door J. van Groenendaal. Kerkhofmuur. N..

Strikkenhof

Burgemeester Peetersstr 41
Nunhem (Gemeente Leudal)
Strikkenhof. Grote gesloten hoeve, XVIII. Aan beide kanten van de frontgevels sluit een bakstenen tuinmuur aan. XVIII. Links een wegkruis. O..

Kaart & Routeplanner