Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariakapel in Nunhem

Kerkelijk Gebouw

Sint Servaasweg 4
6083AS Nunhem (gemeente Leudal)
Limburg

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Mariakapel

Inleiding Vrijstaande Mariakapel op een zeshoekige plattegrond. De kapel is op een straathoek gesitueerd en dateert uit 1920. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Het Mariabeeld werd vervaardigd door de beeldhouwer G. van de Bossche in 1919. Omschrijving Zeshoekige kapel met aan de voorzijde vier hardsteen zuilen waarop drie baksteen rondbogen rusten. Zuilen van de Corinthische orde. Achterzijde kapel met drie gesloten baksteen wanden. Metselwerk in kruisverband. Tentdak met kunststof shingles. Smeedijzeren nokpion. Kapelvloer van hardsteen. Aan de voorzijde onder de dakrand horizontale band geglazuurde tegeltjes met het opschrift "Magnificat anima mea Dominum". Decoratief metselwerk onder de dakrand. In de kapel een Mariabeeld met Kind. Beeld uitgevoerd in wit marmer. Waardering De Maria-kapel is van bovenregionale cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling in de architectuur van devotiekapellen in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Architectuurhistorische waarden ontleent de kapel aan het toegepaste bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De kapel is tenslotte van algemeen belang wegens de gaafheid van in- en exterieur en de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517897
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariakapel in Nunhem

Huis Nunhem

Voort 4
Nunhem (Gemeente Leudal)
Huis Nunhem. Op een gedeeltelijk omgracht terrein gelegen complex bestaande uit een rechthoekig gebouw met door vierkante torentjes geflanke..

St. Servatiuskerk

Kerkstraat 18
Nunhem (Gemeente Leudal)
ST. SERVATIUSKERK. Westtoren van Mergel, XIV? met latere verhoging. Schip en koor in 1894 gebouwd door J. van Groenendaal. Kerkhofmuur. N..

Voormalige Klooster Maria Schoot.

Voort 6
Nunhem (Gemeente Leudal)
V.m. Klooster Maria Schoot. Haakvormig hoofdgebouw, 1735, met schild- en wolfdak. Aansluitende hoeve met binnenplaats, voorzien van een poor..

Sint Job-kapel

Servaasweg 7
Nunhem (Gemeente Leudal)
Inleiding Vrijstaande kapel op een rechthoekige plattegrond opgericht ter ere van Sint Job. De kapel is langs een weg gesitueerd net voorbi..

Strikkenhof

Burgemeester Peetersstr 41
Nunhem (Gemeente Leudal)
Strikkenhof. Grote gesloten hoeve, XVIII. Aan beide kanten van de frontgevels sluit een bakstenen tuinmuur aan. XVIII. Links een wegkruis. O..

Kaart & Routeplanner