Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lighuisje Sanatorium Hornerheide in Horn

Gebouw

Hornerheide 1
6085NM Horn (gemeente Leudal)
Limburg

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van Lighuisje Sanatorium Hornerheide

Inleiding Vrijstaand houten lighuisje op het terrein van sanatorium Hornerheide. Tuberculosepatiƫnten werden in het kader van de behandeling in dit lighuisje geplaatst om zodoende optimaal van licht en lucht te kunnen profiteren. Omschrijving Vrijstaand houten lighuisje op een vierkante plattegrond. Het lighuisje wordt afgedekt met een schilddak met riet en een reeks nokpannen. Het toegepaste bouwmateriaal is hout. Rechthoekige houten vensters en deur. Symmetrische indeling voorgevel. Rechthoekige houten deur met bovenlicht. Deur met glaspaneel. Aan weerszijden van de deur vier vensters met bovenlichten. Onder de dakrand een decoratieve horizontale band zigzag-houtwerk. In de linker- en rechterzijgevel twee twaalfruits venstertjes. In de achtergevel drie twaalfruits venstertjes. Waardering Het houten lighuisje voor tuberculosepatiƫnten uit omstreeks 1930 vertegenwoordigt algemeen belang want: - het object bezit ouderdomswaarde; - het object is zeldzaam; - hoofdvorm, materiaal, constructieen detaillering zijn gaaf bewaard gebleven, hetgeen betekenis heeft voor de geschiedenis van de bouwkunst; - het object is representatief voor een hoofdstuk uit de geschiedenis van de gezondheidszorg, meer in het bijzonder de medische strijd tegen tuberculose; - de situering van het lighuisje, temidden van geboomte, draagt in belangwekkende mate bij aan de historische zeggingskracht en daadwerkelijke ervaring van de oorspronkelijke functie van het object (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517895
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lighuisje Sanatorium Hornerheide in Horn

Boskapel Sanatorium Hornerheide

Hornerheide 1
Horn (Gemeente Leudal)
Inleiding Vrijstaand houten kerkje op het terrein van het vml. sanatorium Hornerheide. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Het o..

Hoeve Waerdenberg:

Heythuyserweg 40
Horn (Gemeente Leudal)
Boerderij "Waerenberg". Goed voorbeeld van het z.g. "Hoftype" XIX A.

Kasteel Exaten

Baexemerweg 1
Horn (Gemeente Leudal)
"KASTEEL Exaten". Rechthoekig gebouw met schilddak, bekroond door een torentje. Aan de achterzijde twee vierkante hoektorentjes met gefatso..

De Vleermuistoren van Dubois

Professor Duboisweg 2
Haelen (Gemeente Leudal)
In 1916 door prof.dr Eugene Dubois - in navolging van de Amerikaanse arts C.H.R. Campbell - op zijn landgoed "De Bedelaar" ter bestrijding v..

IJskelder (landgoed De Bedelaar)

Professor Duboisweg 2
Haelen (Gemeente Leudal)
Inleiding Ijskelder gesitueerd op het landgoed De Bedelaar. Op het landgoed De Bedelaar woonde en werkte de paleontoloog Prof. E. Dubois tu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Lighuisje Sanatorium Hornerheide in Horn

Foto's (3)