Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Uilentoren (landgoed De Bedelaar) in Haelen

Tuin Park Landgoed

Professor Duboisweg 2
6081NJ Haelen (gemeente Leudal)
Limburg

Bouwjaar: 1937


Beschrijving van Uilentoren (landgoed De Bedelaar)

Inleiding Vrijstaande uilentoren gesitueerd temidden van de bossen op het landgoed De Bedelaar. Op het landgoed De Bedelaar woonde en werkte de paleontoloog Prof. E. Dubois tussen 1906 en 1940. Hij voerde op het landgoed experimenten uit op het terrein van de natuurontwikkeling. In dit kader werd in 1937 een uilentoren gebouwd. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Omschrijving Vrijstaande uilentoren op een vierkante plattegrond. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Metselwerk in kruisverband. De vierkante plattegrond meet ongeveer 5 bij 5 meter. De toren is ongeveer 15 meter hoog en wordt afgedekt met een tentdak met leien. In elk dakvlak een dakkapel. Rechthoekige ijzeren vensters. Rondboogvormige deuropening werd dichtgezet met betonstenen. Aan de bovenzijde van de deuropening een gevelsteen met het jaartal 1937. In het benedendeel van de toren diverse smalle openingen. In het bovenste deel van de toren in elk gevelvlak een rechthoekig ijzeren vensterkozijn met kleine roedeverdeling. Onder de dakrand een horizontale reeks kleine openingen. Waardering De uilentoren bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling en in het kader van de vroegere functie ten behoeve van de experimenten van de paleontoloog prof. Dubois. Architectuurhistorische waarde bezit de uilentoren vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur. De uilentoren bezit historisch-wetenschappelijke waarde en wegens de situering in een bosrijk gebied ook historische belevingswaarde. De uilentoren is tenslotte van algemeen belang vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517893
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Uilentoren (landgoed De Bedelaar) in Haelen

De Vleermuistoren van Dubois

Professor Duboisweg 2
Haelen (Gemeente Leudal)
In 1916 door prof.dr Eugene Dubois - in navolging van de Amerikaanse arts C.H.R. Campbell - op zijn landgoed "De Bedelaar" ter bestrijding v..

IJskelder (landgoed De Bedelaar)

Professor Duboisweg 2
Haelen (Gemeente Leudal)
Inleiding Ijskelder gesitueerd op het landgoed De Bedelaar. Op het landgoed De Bedelaar woonde en werkte de paleontoloog Prof. E. Dubois tu..

Hoeve Waerdenberg:

Heythuyserweg 40
Horn (Gemeente Leudal)
Boerderij "Waerenberg". Goed voorbeeld van het z.g. "Hoftype" XIX A.

Terrein waarin sporen van begraving

Overhaelen
Overhaelen (Gemeente Leudal)
Terrein waarin sporen van begraving. Datering: IJzertijd. (ged. bescherming, zie bijlage B)

Terrein waarin vier grafheuvels en een urnenveld

-
Haelen (Gemeente Leudal)
Terrein waarin 4 grafheuvels en een urnenveld. Datering: Bronstijd/IJzertijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B).

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)