Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJskelder (landgoed De Bedelaar) in Haelen

Tuin Park Landgoed

Professor Duboisweg 2
6081NJ Haelen (gemeente Leudal)
Limburg

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van IJskelder (landgoed De Bedelaar)

Inleiding Ijskelder gesitueerd op het landgoed De Bedelaar. Op het landgoed De Bedelaar woonde en werkte de paleontoloog Prof. E. Dubois tussen 1906 en 1940. Hij voerde op het landgoed experimenten uit op het terrein van de natuurontwikkeling. Datering ijskelder XXa. Omschrijving De ijskelder bestaat bovengronds uit een toegangsgebouwtje; een gecementeerd keldergewelf en een ontluchtingskanaal. Rondboogvormig toegangsgebouwtje in baksteen met terugliggende rondboogvormige houten toegangsdeur. Beide zijwanden van het gebouwtje met twee steunberen. Vierkanten bakstenen ontluchtingskanaal op het hoogste punt van het keldergewelf. Interieur met keldertrap met bakstenen treden. In de kelder aan weerszijden gemetselde schappen. Waardering De ijskelder bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de architectuur van dit type gebouwtjes op terreinen van landgoederen. De ijskelder is van algemeen belang vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en interieur en de hoge typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517892
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van IJskelder (landgoed De Bedelaar) in Haelen

De Vleermuistoren van Dubois

Professor Duboisweg 2
Haelen (Gemeente Leudal)
In 1916 door prof.dr Eugene Dubois - in navolging van de Amerikaanse arts C.H.R. Campbell - op zijn landgoed "De Bedelaar" ter bestrijding v..

Uilentoren (landgoed De Bedelaar)

Professor Duboisweg 2
Haelen (Gemeente Leudal)
Inleiding Vrijstaande uilentoren gesitueerd temidden van de bossen op het landgoed De Bedelaar. Op het landgoed De Bedelaar woonde en werkt..

Hoeve Waerdenberg:

Heythuyserweg 40
Horn (Gemeente Leudal)
Boerderij "Waerenberg". Goed voorbeeld van het z.g. "Hoftype" XIX A.

Terrein waarin sporen van begraving

Overhaelen
Overhaelen (Gemeente Leudal)
Terrein waarin sporen van begraving. Datering: IJzertijd. (ged. bescherming, zie bijlage B)

Lighuisje Sanatorium Hornerheide

Hornerheide 1
Horn (Gemeente Leudal)
Inleiding Vrijstaand houten lighuisje op het terrein van sanatorium Hornerheide. Tuberculosepatiƫnten werden in het kader van de behandeli..

Kaart & Routeplanner

Route naar IJskelder (landgoed De Bedelaar) in Haelen