Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorgebouw in Akersloot

Nijverheid Industrie

Sluisweg 3
1921AL Akersloot (gemeente Castricum)
Noord Holland

Bouwjaar: 1919
Architect: J.B. van Loghem


Beschrijving van Transformatorgebouw

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW gebouwd naar ontwerp van J.B. van Loghem uit 1919, in opdracht van het Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Noord-Holland (P.E.N.). Het object is gesitueerd in het open landschap ten zuiden van de bebouwde kom van Akersloot, aan de zuidzijde van de Sluisweg waarvan het door een sloot wordt gescheiden. N.B. De vernieuwde brug die over de sloot toegang geeft tot het trafohuisje is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd, twee bouwlagen hoog transformatorgebouw afgesloten door een zadeldak belegd met rode Hollandse pannen. De noklijn van het zadeldak staat haaks op de weg en bevindt zich tussen twee puntgevels met schouderstukken. De puntgevels vormen respectievelijk de voorzijde (N) en de achterzijde (Z) van het transformatorstation. Het muurwerk is opgetrokken in baksteen en volledig voorzien van een ruwe grinthoudende pleisterlaag boven een gladde, gecementeerde plint. De voorzijde (N) heeft een centrale ingang bestaande uit een metalen deur, geflankeerd door een smal verticaal spaarveld en bekroond door een rechthoekig horizontaal spaarveld met geglazuurde tegels in groen, geel en blauw. Hierin zijn de in blauw uitgevoerde letters P.E.N. verwerkt. Het geheel bevindt zich in een licht risalerende, met gladde cementpleister afgewerkte omlijsting waarvan de driehoekige bovenzijde door een strook rode pannen wordt afgesloten. De top van de deuromlijsting heeft een kleine ruitvormige decoratie die eveneens in geglazuurde tegels is uitgevoerd. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een driedelig spaarveld dat, evenals de spaarvelden op de begane grond en het spaarveld in de verder blinde linker zijgevel (O) en rechterzijgevel (W), is gevuld met rode ongeglazuurde tegels. Vrijwel alle tegels hebben een formaat van circa 15 bij 15 centimeter. De achterzijde is geheel blind. Alle gevels, behalve de voorgevel, hebben hooggeplaatste bevestigingspunten met wit geglazuurde koppen voor de thans niet meer aanwezige bovengrondse hoogspanningskabels. Waardering Transformatorgebouw van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als karakteristiek en gaaf bewaard voorbeeld van een met zorg vormgegeven utiliteitsgebouw uit de vroege twintigste eeuw ten behoeve van de electriciteitsvoorziening op het platteland van Noord-Holland. Het object heeft bijzondere typologische waarde als voorbeeld van een transformatorhuisje met twee bouwlagen en is tevens van belang als onderdeel binnen het oeuvre van architect J.B. van Loghem, die in de periode 1914-1920 een serie ontwerpen voor gebouwen van de P.E.N. verzorgde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517889
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorgebouw in Akersloot

Grenspaal

Grenspaal Fielkerweg
Akersloot (Gemeente Castricum)
Grenspaal, XVIII.

Dorregeestermolen

Klein Dorregeest 2
Uitgeest
Molen van de Dorgeesterpolder, 1896.

Nederlands Hervormde Kerk

Dielofslaantje 4
Akersloot (Gemeente Castricum)
Ned. Herv. KERK. Zaalkerk met houten torentje op de fa├žade en tegen de achtergevel een lagere aanbouw met afgeschuinde hoeken. Opgetrokken ..

Eenvoudige woning met zadeldak

Buurtweg 15
Akersloot (Gemeente Castricum)
Eenvoudige woning met zadeldak; houtskeletbouw XVII met zwanenhalskorbelen. Voorgevel van baksteen XIX; met 6-ruitsschuifvensters en deur, 4..

Stolpboerderij "De Bisschop"

Uitgeesterweg 27
Uitgeest
Inleiding STOLPBOERDERIJ uit 1880 genaamd "De Bisschop", gelegen aan de oostzijde van de Uitgeesterweg. De verlengde stolp is van het afgel..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)