Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mechanische ophaalbrug in Koudekerk aan den Rijn

Weg En Waterwerk

Bruggestraat
2390AA Koudekerk aan den Rijn (gemeente Rijnwoude)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1929


Beschrijving van Mechanische ophaalbrug

Inleiding Mechanische OPHAALBRUG van het Amsterdamse type, gebouwd in 1929 ter vervanging van een dubbele klapbrug uit 1876 over de Oude Rijn bij de entree naar de oude dorpskern van Koudekerk. N.B. Het val is vervangen door een val met een stalen gelaste constructie. In de jaren vijftig van de 20ste eeuw werd het brugwachtershuisje gemoderniseerd en voorzien van een modern bewegingsmechanisme. Het brugwachtershuisje is daardoor voor bescherming van ondergeschikt belang. De zuilen met lantaarns die bij de oprit van de brug geplaatst waren zijn verwijderd. De leuningen en het wegdek zijn recentelijk verbeterd. Omschrijving Geklonken ijzeren ophaalbrug met vrijstaande, door een raamwerk verstevigde hameistijlen. Deze zijn aan de onderzijde verbreed en voorzien van vakwerkkwadranten. De balanspriemen bestaan uit naar beide uiteinden verjongend raamwerk waartussen dwarsbalken en diagonaalstaven aangebracht zijn. De hameiregel bestaat eveneens uit een opengewerkte raamwerkconstructie. Tussen de balans en het val zijn ijzeren hangstangen bevestigd. Het beweegbare deel (circa 6 meter) wordt ondersteund door twee paar bakstenen bruggenhoofden met ieder een driehoekig bakstenen balkon rustend op een betonnen console. Aan weerszijden van de brug zijn in het water houten aanlegpalen met ijzeren balken geplaatst. Waardering De uit 1929 daterende ophaalbrug is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als representant van het Amsterdamse type dat een belangrijke schakelfunctie vormde in de typologische ontwikkeling van ophaalbruggen waarbij de balans beweegt tussen twee vrijstaande hameistijlen. Bovendien is deze brug voorzien van weinig voorkomend raamwerk in de balanspriemen. Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van planologische en verkeerstechnische ontwikkelingen langs de Oude Rijn. De ophaalbrug heeft, behoudens enkele verbeteringen, zijn oorspronkelijke verschijningsvorm behouden en is vanwege de gaafheid en herkenbaarheid van belang als voorbeeld van een ijzeren ophaalbrug uit het eind van de jaren twintig van deze eeuw. Tevens is de ophaalbrug van grote stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering over de Oude Rijn bij de entree naar Koudekerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517888
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mechanische ophaalbrug in Koudekerk aan den Rijn

Voormalig Hotel van Egmond

Dorpsstraat 50
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
Hotel van Egmond. Hoekpand met verdieping en schilddak, midden 19e eeuw. Breedte zeven vensterassen.

Nederlands Hervormde Kerk

Dorpsstraat 53
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
HERVORMDE KERK. Ruime, laat-gotische kruiskerk met ingebouwde toren, omstreeks 1400, met latere klokkenverdieping en in de oostwand vroeg-go..

Boerderijcomplex

Dorpsstraat 51
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding BOERDERIJ van het langhuistype, als onderdeel van het boerderijcomplex, na een bominslag in 1940 een jaar later geheel herbouwd d..

Hooiberg

Dorpsstraat 51
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding HOOIBERG, als onderdeel van het boerderijcomplex, dat schijnbaar als enige onderdeel op het erf aan de oorlogshandelingen van de ..

Zomerhuis

Dorpsstraat 49
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding ZOMERHUIS als onderdeel van het boerderijcomplex, bestaande uit een 19de eeuws stalgedeelte en een rond 1950 gerestaureerd woonhu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)