Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zomerhuis in Koudekerk aan den Rijn

Boerderij

Dorpsstraat 49
2396HC Koudekerk aan den Rijn (gemeente Rijnwoude)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Zomerhuis

Inleiding ZOMERHUIS als onderdeel van het boerderijcomplex, bestaande uit een 19de eeuws stalgedeelte en een rond 1950 gerestaureerd woonhuisdeel dat voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Omschrijving Zomerhuis en stal zijn opgetrokken in deels gepleisterde rode baksteen onder een aan de achterzijde afgewolfd zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Het woonhuis bestaat uit handvormsteen en heeft eveneens een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. De gootlijst van het woonhuis wordt gedragen door klossen. Voorgevel (zuid) met drie beluikte negenruits vensters onder hanekammen. In de top een vierruits venster onder een hanekam. Linker zijgevel (west) met een entree onder een tweeruits bovenlicht, een beluikt vierruits en zesruits venster ter plaatse van het woonhuis. Boven deze gevel een eenvoudige dakkapel. De gevel van de stal is aan deze zijde gepleisterd en voorzien van een eenvoudige deur onder een bovenlicht en drie tweelicht stalvensters met luiken. De achtergevel (eveneens gepleisterd) heeft drie symmetrisch geplaatste staldeuren onder bovenlichten en een hooiluik in de top. De rechter zijgevel (oost) is voorzien van twee segmentboogvormige stalvensters en twee staldeuren onder een tweelicht bovenlicht ter plaatse van de stal. Boven dit geveldeel is een dakkapel met een hooiluik geplaatst. In de gevel van het woonhuis zijn aan deze gevelzijde een beluikt venster, twee kleine vensters en een deur onder een bovenlicht geplaatst. Boven dit geveldeel een eenvoudige dakkapel. Waardering Het zomerhuis met een 19de eeuws stalgedeelte en een rond 1950 gerestaureerd woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de bewoningsgeschiedenis. Het zomerhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ouder stalgedeelte met een rond 1950 gerestaureerd woonhuis in een voor de na-oorlogse jaren karakteristieke Traditionalistische bouwstijl. Het zomerhuis is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het zomerhuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van het boerderijcomplex. Het zomerhuis heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de hoofdweg in de kern van Koudekerk (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517886
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zomerhuis in Koudekerk aan den Rijn

Boerderijcomplex

Dorpsstraat 51
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding BOERDERIJ van het langhuistype, als onderdeel van het boerderijcomplex, na een bominslag in 1940 een jaar later geheel herbouwd d..

Hooiberg

Dorpsstraat 51
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding HOOIBERG, als onderdeel van het boerderijcomplex, dat schijnbaar als enige onderdeel op het erf aan de oorlogshandelingen van de ..

Voormalig Hotel van Egmond

Dorpsstraat 50
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
Hotel van Egmond. Hoekpand met verdieping en schilddak, midden 19e eeuw. Breedte zeven vensterassen.

Nederlands Hervormde Kerk

Dorpsstraat 53
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
HERVORMDE KERK. Ruime, laat-gotische kruiskerk met ingebouwde toren, omstreeks 1400, met latere klokkenverdieping en in de oostwand vroeg-go..

Mechanische ophaalbrug

Bruggestraat
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding Mechanische OPHAALBRUG van het Amsterdamse type, gebouwd in 1929 ter vervanging van een dubbele klapbrug uit 1876 over de Oude Ri..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)