Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats: vaste brug met toegangshek in Hazerswoude Dorp

Weg En Waterwerk

Gemeneweg 2
2391NA Hazerswoude Dorp (gemeente Rijnwoude)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1935
Architect: gemeentearchitect J. Dekker


Beschrijving van Algemene Begraafplaats: vaste brug met toegangshek

Inleiding Vaste BRUG met toegangshek, uit 1935, ontworpen door de gemeentearchitect J. Dekker, als onderdeel van de Algemene Begraafplaats. Deze aan het noordeinde gelegen brug, geeft, evenals de aan het zuideinde gelegen, identiek brug, toegang tot de als één geheel ontworpen begraafplaats. Omschrijving Een uit rode baksteen (kruisverband) opgetrokken vaste brug, geslagen over een, de begraafplaats begrenzend slootje, voorzien van een duiker. De zijwande die recht op de sloot zijn gepl,aatst lopen in de gesloten borstwering van de brug over. De borstwering neemt vanf de straatzijde (en daar voorzien van voluutvormig mewtselwerk) naar de pijklers van het toegangshek in hoogte toe en neigen per zijde van de brug in een vloeiende beweging naar elkaar. De rechthoekig gemetselde hekpijlers zijn voorzien van zandstenen kussenvormige dekplaten. Tussen de pijlers een smeedijzeren dubbel toegangshek met met pieken en accoladevormige beëindiging. Aan de zijden van de sloot bezitten de pijlers krulvormige wangen. Waardering De brug met toegangshek is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang als een eenvoudig, doch representatief en gaaf voorbeeld van een gemetselde brug uit de jaren '30 van de 20ste eeuw. Van ensemblewaarde als ruimtelijk, stilistisch en functioneel onderdeel van begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517880
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats: vaste brug met toegangshek in Hazerswoude Dorp

Algemene Begraafplaats: aanleg

Gemeneweg 2
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding AANLEG van de Algemene Begraafplaats, in 1935 ontworpen in de stijl van de Delftse School door de gemeentearchitect J. Dekker. D..

Algemene Begraafplaats: aula

Gemeneweg 2
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding AULA, op begraafplaats, uit 1935, ontworpen in de stijl van de Delftse School door de gemeentearchitect J. Dekker, als onderdeel ..

Algemene Begraafplaats: vaste brug met toegangshek

Gemeneweg 2
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding Vaste BRUG met toegangshek uit 1935, ontworpen door de gemeentearchitect J. Dekker, als onderdeel van de Algemene Begraafplaats. ..

Herenhuis, bestaande uit begane-grond met omlopend schilddak, waarvoor een deftige lijstgevel

Dorpsstraat 74
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Herenhuis, bestaande uit begane-grond met omlopend schilddak, waarvoor een deftige lijstgevel, midden 19e eeuw. Dubbele deur met panelen en ..

Pandje zonder verdieping en met rieten zadeldak

Dorpsstraat 66
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
PANDJE zonder verdieping en met rieten zadeldak, aan de voorzijde aansluitend tegen een gepleisterde puntgevel met sierankers in de top. Zol..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene Begraafplaats: vaste brug met toegangshek in Hazerswoude Dorp

Foto's (1)