Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats: aula in Hazerswoude Dorp

Graf Begraafplaats

Gemeneweg 2
2391NA Hazerswoude Dorp (gemeente Rijnwoude)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1935
Architect: gemeentearchitect J. Dekker


Beschrijving van Algemene Begraafplaats: aula

Inleiding AULA, op begraafplaats, uit 1935, ontworpen in de stijl van de Delftse School door de gemeentearchitect J. Dekker, als onderdeel van de totale aanleg van de Algemene Begraafplaats. Omschrijving Aula van één bouwlaag op een vrijwel vierkant grondvlak, onder een zadeldak met zwart/rood genuanceerde nieuwe Romaanse pannen, met de nokrichting in langsrichting van de begraafplaats (noord-zuid). Aan de zuidzijde bevindt zich op een vierkant gemetselde voet een houten dakruiter met acht rondboogvormige openingen en een bazuin blazende koperen engel als windvaan in top. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen (kruisverband) met vlechtingen langs de kopgevels. Natuurstenen sierblokjes zijn toegepast in de rondbogen boven de vensters en de deuren en langs de geveleinden van beide kopgevels. De oostelijke entree heeft rondom hardstenen blokken met in een grote rechthoekige sluitsteen de tekst: "Die in Mij gelooft/ zal leven/ al ware hij ook gestorven". Een belangrijk decoratief element zijn de smeedijzeren staaf- en sierankers tegen de gevels. De beide langsgevels worden afgesloten door een houten bakgoot met gootklossen. Rechts van het midden bevindt zich een korfboogvormige dubbele deur met smeedijzeren gehengen; links ervan een klein zwaar uitgevoerd venster met vierruits raam. De beide kopgevels zijn symmetrisch opgezette tuitgevels met schouderstukken. De noordelijke tuitgevel heeft als gevelbeëindiging een uitkragende pinakel en op de begane grond twee zwaar uitgevoerde kruiskozijnen met glas-in-lood. Tegen de zuidelijke tuitgevel is een kleine uitbouw (berging) onder een zadeldak geplaatst. Deze heeft aan langszijde een klein vierkant venster en in de oostelijke kopgevel een klein rond venster. Een deur bevindt zich in de westelijke kopgevel. Het inwendige van de zich nog vrijwel in oorspronkelijke staat bevindende aula, overdekt met een balkenzoldering, is bestemd als rouwkamer. Tegen de westmuur bevindt zich een op hardstenen consoles rustende, hooggeplaatste schoorsteenboezem. De vloer is belegd met zwarte en gele tegels. De houten banken zijn eveneens in stijl. Waardering De aula is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang als een eenvoudig, doch representatief en gaaf voorbeeld van een aula uit de jaren '30 van de 20ste eeuw in de stijl van de Delftse School. De aula is van belang vanwege de ensemblewaarde als ruimtelijk, stilistisch en functioneel onderdeel van de begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517878
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats: aula in Hazerswoude Dorp

Algemene Begraafplaats: aanleg

Gemeneweg 2
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding AANLEG van de Algemene Begraafplaats, in 1935 ontworpen in de stijl van de Delftse School door de gemeentearchitect J. Dekker. D..

Algemene Begraafplaats: vaste brug met toegangshek

Gemeneweg 2
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding Vaste BRUG met toegangshek uit 1935, ontworpen door de gemeentearchitect J. Dekker, als onderdeel van de Algemene Begraafplaats. ..

Algemene Begraafplaats: vaste brug met toegangshek

Gemeneweg 2
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding Vaste BRUG met toegangshek, uit 1935, ontworpen door de gemeentearchitect J. Dekker, als onderdeel van de Algemene Begraafplaats...

Herenhuis, bestaande uit begane-grond met omlopend schilddak, waarvoor een deftige lijstgevel

Dorpsstraat 74
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Herenhuis, bestaande uit begane-grond met omlopend schilddak, waarvoor een deftige lijstgevel, midden 19e eeuw. Dubbele deur met panelen en ..

Pandje zonder verdieping en met rieten zadeldak

Dorpsstraat 66
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
PANDJE zonder verdieping en met rieten zadeldak, aan de voorzijde aansluitend tegen een gepleisterde puntgevel met sierankers in de top. Zol..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)