Toegangshek in Koudekerk aan den Rijn

Hondsdijk 39
2396HK Koudekerk aan den Rijn (gemeente Rijnwoude)

Beschrijving van Toegangshek

Inleiding Oorspronkelijk TOEGANGSHEK, als onderdeel van het boerderijcomplex, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het bevindt zich langs de weg, aan begin van een deels door beukenbomen geflankeerde oprijlaan naar de boerderij. Omschrijving IJzeren toegangshek, bestaande uit een dubbel openslaand toegangshek met van speerpunten voorziene spijlen, staande op een strook van decoratief gekruld bandijzer. Het toegangshek wordt geflankeerd uit soortgelijk smeedwerk opgebouwde rechthoekige staanders met boven de sloot uitstekende voluutvormige gekrulde wangen. De staanders hebben een decoratieve bekroning. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorisch waarde als karakteristiek toegangshek. De bouwkundige onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het toegangshek is cultuurhistorisch van algemeen belang vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van een gaaf en karakteristiek boerenerf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)