Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wagenschuur annex stal in Koudekerk aan den Rijn

Boerderij

Hondsdijk 39
2396HK Koudekerk aan den Rijn (gemeente Rijnwoude)
Zuid Holland

Bouwjaar: Ca. 1880


Beschrijving van Wagenschuur annex stal

Inleiding WAGENSCHUUR annex STAL, als onderdeel van het boerderijcomplex, uit omstreeks 1880 in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De schuur is parallel gelegen aan het stalgedeelte van de boerderij. Omschrijving Eénlaags bakstenen gebouw op een langgerekt rechthoekig grondplan onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Het voorste deel was bestemd als wagenschuur en het achterste als stal. De voorgevel is opgetrokken in gele IJsselsteen; de overige gevels in grauwe baksteen (kruisverband) met keper- en rondbogen en rollagen boven deuren en vensters. De staldeuren en hooiluiken zijn opgeklampt; de segment- en rondboogvormige stalvensters zijn van gietijzer. De houten goten worden gedragen door gootklossen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (noord) is een klokgevel, afgedekt door een klein rondboogvormig fronton boven een tandlijst. Een dubbele (vernieuwde) deur wordt geflankeerd door half ronde stalvensters. Op de verdieping bevindt zich een dubbel zolderluik met keperboogvormig bovenlicht, voorzien van straalsgewijze roedenverdeling. De symmetrisch ingedeelde linker langsgevel (west) heeft een deur met bovenlicht, aan weerzijden komt een rondboogvormige stalvenster voor. De rechter langsgevel (oost) heeft één rondboogvormig stalvenster rechts in de gevel. De achtergevel (noord) is een tuitgevel met links een iets getoogd stalvenster en in het midden op de verdieping één segmentboogvormig stalvenster. De oorspronkelijke indeling van de wagenschuur en de stal is in grote lijnen gehandhaafd. Waardering De wagenschuur met stal is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorisch waarde als karakteristiek voorbeeld van een vrij sober vormgegeven bijgebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met Eclectische invloeden. De bouwkundige onderdelen zijn, zowel in- als uitwendig, gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Van stedenbouwkundig belang en beeldbepalende situering als onderdeel van de boerderijstrook langs de Oude Rijn. Van ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang van de overige onderdelen. De schuur is van belang, omdat het deel uitmaakt van een complex met een belangrijke stedebouwkundige waarde door zijn beeldbepalende situering langs de Oude Rijn en meer in het bijzonder als onderdeel van een historische waardevolle boerderijstrook langs deze rivier. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517874
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wagenschuur annex stal in Koudekerk aan den Rijn

Boerderij van het type langhuis

Hondsdijk 39
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding BOERDERIJ van het type langhuis, als onderdeel van het boerderijcomplex. De boerderij met zomerhuis, annex boenhok, is gebouwd om..

Toegangshek

Hondsdijk 39
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding Oorspronkelijk TOEGANGSHEK, als onderdeel van het boerderijcomplex, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het bevindt zich lang..

Boerderij met dwars voor de stal gebouwd woongedeelte

Rijndijk 107
Hazerswoude Rijndijk (Gemeente Rijnwoude)
BOERDERIJ met dwars voor de stal gebouwd, vroeg 19e eeuws woongedeelte zonder verdieping. Vernieuwd schilddak. Vensters met zesruitsschuifra..

Hoeve "Molenzicht"

Hondsdijk 59
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
HOEVE "Molenzigt". Woongedeelte eerste helft 19e eeuw, bestaande uit beganegrond met pannen schilddak. Deuromlijsting met hoofdgestel op bla..

Boerderij, gepleisterd. Rieten wolfdak, vensters met zesruitsschuiframen

Rijndijk 71
Hazerswoude Rijndijk (Gemeente Rijnwoude)
Boerderij, gepleisterd, uit de 17e eeuw. Rieten wolfdak, vensters met zesruitsschuiframen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Wagenschuur annex stal in Koudekerk aan den Rijn

Foto's (1)