Toegangshek van hoeve "Westdorp" in Koudekerk aan den Rijn

Hondsdijk 69
2396HK Koudekerk aan den Rijn (gemeente Rijnwoude)

Beschrijving van Toegangshek van hoeve "Westdorp"

Inleiding Oorspronkelijk TOEGANGSHEK, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Westdorp', uit laatste kwart van de 19de eeuw, staande langs de weg, aan begin van een aan één zijde door bomen geplante oprijlaan van het boerderijcomplex. Omschrijving Op de toegang van de oprijlaan is een smeedijzeren toegangshek geplaatst, bestaande uit een dubbel toegangshek met speerpunten bekroonde spijlen, geflankeerd door van opengewerkte, decoratief gebogen smeedwerk voorzien rechthoekige staander, welke beëindigd worden door met speerpunten versierde decoratief gekrulde wangen. De staanders worden bekroond door de naam van de boerderij "WEST" - "DORP". Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorisch waarde als karakteristiek toegangshek uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De bouwkundige onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)