Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur bij hoeve "Westdorp" in Koudekerk aan den Rijn

Boerderij

Hondsdijk 69
2396HK Koudekerk aan den Rijn (gemeente Rijnwoude)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1891


Beschrijving van Schuur bij hoeve "Westdorp"

Inleiding SCHUUR, als onderdeel het boerderijcomplex 'Westdorp', gebouwd in 1891 in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, behorend bij boerderijcomplex 'Westdorp' en gelegen met de nokrichting evenwijdig aan het stalgedeelte van de boerderij. Het gebouw ligt langs het oprijpad ten westen van de boerderij, ter hoogte van het stalgedeelte, en is deels in gebruik als stal, deels als wagenschuur. Omschrijving Eénlaags bakstenen gebouw op een langgerekt rechthoekig grondplan onder een zadeldak met gesmoorde gegolfde Friese pannen. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband) met segment- en rondbogen boven de vensters en rollagen boven deuren. De goten en windveren aan de oostzijde zijn van hout. De symmetrisch ingedeelde voorgevel is een puntgevel, waar grijze kalkzandsteen decoratief is toegepast in de segmentbogen boven de vensters, rechthoekige velden onder de vensters en in de speklagen. Op de begane grond bevindt zich aan weerszijden van de middenas een zesruits schuifraam en op de verdieping één in de middenas. De gevel wordt afgesloten door geprofileerde windveren met een makelaar. Het oostelijk gedeelte van de wagenschuur heeft links een dubbele deur met rechts daarvan een deur met vierruitsbovenlicht. Halverwege het oostelijke dakschild bevindt zich een door zinken wangen geflankeerde dakkapel, voorzien van hooiluiken. De achtergevel (noord) is een puntgevel, die op de zolderverdieping een rondboogvormig gietijzeren stalvenster heeft. De houten aanbouw onder lessenaarsdak is voor de bescherming van ondergeschikt belang. De oorspronkelijke indeling van de schuur is in grote lijnen gehandhaafd. Waardering De schuur van het boerderijcomplex 'Westdorp is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorisch waarde als karakteristiek voorbeeld van een vrij sober vormgeven bijgebouw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De bouwkundige onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel in- als uitwendig. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen dat bepaald wordt door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang van de overige onderdelen en de beplanting van het erf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517870
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur bij hoeve "Westdorp" in Koudekerk aan den Rijn

Hoeve "Westdorp"

Hondsdijk 69
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding BOERDERIJ van het type langhuis, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Westdorp', gebouwd in 1891 in een Ambachtelijk-tradition..

Toegangshek van hoeve "Westdorp"

Hondsdijk 69
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding Oorspronkelijk TOEGANGSHEK, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Westdorp', uit laatste kwart van de 19de eeuw, staande langs ..

Hoeve "Molenzicht"

Hondsdijk 59
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
HOEVE "Molenzigt". Woongedeelte eerste helft 19e eeuw, bestaande uit beganegrond met pannen schilddak. Deuromlijsting met hoofdgestel op bla..

Hoeve "Bouwlust"

Dorpsstraat 1
Koudekerk aan den Rijn (Gemeente Rijnwoude)
HOEVE "Bouwlust". Langgerekt bouwlichaam onder rieten wolfdak, gebouwd derde kwart 18e eeuw. In de voorgevel vlechtingen en een deuromlijsti..

Hofstede "Rijnenburg"

Rijndijk 123
Hazerswoude Rijndijk (Gemeente Rijnwoude)
"Rijnenburg". Hofstede nabij de plaats, waar in 1933 de overblijfselen van het Slot Rijnenburg werden aangetroffen. Boerderij met een trapge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)