Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Modelhoeve: varkenschuur in Hazerswoude Dorp

Boerderij

Voorweg 73
2391AC Hazerswoude Dorp (gemeente Rijnwoude)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Modelhoeve: varkenschuur

Inleiding VARKENSCHUUR, als onderdeel van en daterend uit de bouwtijd van het boerderijcomplex 'Modelhoeve', ten oosten van de landbouwschuur gesitueerd. Omschrijving Vrijstaande éénlaags varkenschuur op een langgerekte rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met gesmoorde kruispannen, waarvan de nokrichting haaks staat op het woongedeelte van de boerderij. De grotendeels symmetrisch ingedeelde gevels zijn deels opgetrokken uit grauwe baksteen (halfsteensverband), deels van rabatdelen, boven een iets uitkragend trasraam. De symmetrisch ingedeelde bakstenen kopgevel aan erfzijde (noord) heeft aan weerszijden een eenvoudige houten, door lisenen geflankeerde, deur. Het gevelbeschot van de kopgevel heeft een gekartelde onderrand en een gevelbeëindiging met eenvoudige houten makelaar. De rechter langsgevel (west) is van baksteen, zeven traveeën lang en voorzien van rondboogvormige ijzeren stalvensters. De zesde travee van links heeft twee houten deuren. De linker langsgevel is van hout en heeft een travee-indeling met pseudo-vakwerk, deels uitgevoerd met kruislings geplaatste steunbalken en voorzien van kleine rechthoekig roedenverdeelde stalvensters. Waardering De varkensschuur is architectuur- en cultuurhistorische van algemeen belang als bijgebouw op een beorderijcomplex uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De varkensschuur is architectuurhistorisch van belang vanwege de herkenbare vormgeving en vanwege de gaafheid van hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Van ensemblewaarde vanwege de onderlinge ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517867
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Modelhoeve: varkenschuur in Hazerswoude Dorp

Modelhoeve: wagenschuur

Voorweg 73
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding WAGENSCHUUR, als onderdeel van en daterend uit de bouwtijd van het boerderijcomplex 'Modelhoeve'. De schuur is ten oosten van de ..

Modelhoeve: boerderij

Voorweg 73
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding BOERDERIJ, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Modelhoeve', uit 1883, uitgevoerd in een eclectische bouwstijl met van de rena..

Modelhoeve: landbouwschuur

Voorweg 73
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding LANDBOUWSCHUUR, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Modelhoeve', die vooral als korenschuur is gebruikt, stamt uit de bouwtij..

Nederlands Hervormde Kerk en inventaris

Dorpsstraat 64
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Ned.Herv.Kerk. Eenvoudige zaalkerk, gebouwd in 1646, met veelhoekige sluiting en houten overwelving. Aan de noordzijde van de kerk een porta..

Toren van de Ned.Herv. kerk

Dorpsstraat 64
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Bakstenen TOREN, 1646, met vierkante romp, waarop een bovenbouw, bestaande uit een vierkante stenen en een achtkantige , open houten geledin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Modelhoeve: varkenschuur in Hazerswoude Dorp

Foto's (1)