Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Modelhoeve: wagenschuur in Hazerswoude Dorp

Boerderij

Voorweg 73
2391AC Hazerswoude Dorp (gemeente Rijnwoude)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Modelhoeve: wagenschuur

Inleiding WAGENSCHUUR, als onderdeel van en daterend uit de bouwtijd van het boerderijcomplex 'Modelhoeve'. De schuur is ten oosten van de boerderij gelegen. Omschrijving Vrijstaande éénlaags schuur op een langgerekte rechthoekige plattegrond onder een overstekend zadeldak met gesmoorde kruispannen. De nokrichting staat haaks op het woongedeelte van de boerderij. De grotendeels symmetrisch ingedeelde gevels zijn opgetrokken uit grauwe baksteen (kruisverband) met een iets uitkragend gemetselde, door een rollaag afgedekt trasraam. De beide langsgevels zijn deels voorzien van wit geschilderd pseudo-vakwerk met een travee-indeling van ongelijke breedte. Onder de daklijst bevinden zich kleine rechthoekige vensters. Bij de rechter langsgevel hebben de beide buitenste traveeën een identieke geleding met andreaskruisen. Het middendeel bestaat uit vier deuren, waaronder één inrijdeur en drie deuren met bovenlicht, van elkaar gescheiden door blinde traveeën. De geleding van de linker langsgevel bestaat in het midden uit vier smalle rechthoekige blinde velden met links daarvan drie en rechts vier traveeën met andreaskruisen. De beide kopgevels zijn symmetrisch ingedeelde puntgevels. De meer representatieve kopgevel aan de noordzijde heeft sierspante. Op de begane grond zijn twee segmentboogvormige gietijzeren stalvensters met roedenverdeling geplaats en in de geveltop een klein rond gietijzeren venster. Van de blinde achtergevel (zuid) is de geveltop voorzien van houten beschot met met geschubde onderrand. Waardering De wagenschuur is architectuur- en cultuurhistorisch van algemeen belang als bijgebouw bij een relatief zeldzaam en vroeg voorbeeld van een op experimentele basis opgezette boerderij uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De wagenschuur is in hoge mate gaaf in zowel het in- als exterieur. Van ensemblewaarde in relatie door de onderlinge ruimtelijke en functionele samenhang met de andere complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517866
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Modelhoeve: wagenschuur in Hazerswoude Dorp

Modelhoeve: varkenschuur

Voorweg 73
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding VARKENSCHUUR, als onderdeel van en daterend uit de bouwtijd van het boerderijcomplex 'Modelhoeve', ten oosten van de landbouwschu..

Modelhoeve: boerderij

Voorweg 73
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding BOERDERIJ, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Modelhoeve', uit 1883, uitgevoerd in een eclectische bouwstijl met van de rena..

Modelhoeve: landbouwschuur

Voorweg 73
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding LANDBOUWSCHUUR, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Modelhoeve', die vooral als korenschuur is gebruikt, stamt uit de bouwtij..

Nederlands Hervormde Kerk en inventaris

Dorpsstraat 64
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Ned.Herv.Kerk. Eenvoudige zaalkerk, gebouwd in 1646, met veelhoekige sluiting en houten overwelving. Aan de noordzijde van de kerk een porta..

Toren van de Ned.Herv. kerk

Dorpsstraat 64
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Bakstenen TOREN, 1646, met vierkante romp, waarop een bovenbouw, bestaande uit een vierkante stenen en een achtkantige , open houten geledin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Modelhoeve: wagenschuur in Hazerswoude Dorp

Foto's (1)