Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Modelhoeve: landbouwschuur in Hazerswoude Dorp

Boerderij

Voorweg 73
2391AC Hazerswoude Dorp (gemeente Rijnwoude)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Modelhoeve: landbouwschuur

Inleiding LANDBOUWSCHUUR, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Modelhoeve', die vooral als korenschuur is gebruikt, stamt uit de bouwtijd van het complex (1883) en is uitgevoerd in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant waarin (pseudo)vakwerk. De schuur staat op het achtererf, ten zuiden van de boerderij. Omschrijving Grote houten schuur op rechthoekig grondplan onder een zadeldak met gesmoorde kruispannen. De nokrichting ligt evenwijdig aan die van het woongedeelte van de boerderij. Boven een gemetselde plint van grauwe baksteen zijn de wanden opgetrokken van rabatdelen. De linker kopgevel (oost) en de langsgevel aan voorzijde (noord) hebben een travee-indeling van respectievelijk drie en zes eenheden, bestaande uit een geometrisch patroon van horizontale, verticale en diagopnale steunbalken, De rechter kopgevel (west) en langsgevel aan achterzijde (zuid) zijn voorzien van een verticaal beschot. Het beschot van de geveltoppen is voorzien van een geschulpte onderrand. In de geveltoppen, die zijn afgewerkt met eenvoudige makelaars, bevindt zich één keperboogvormig venster met verticale vierruits roedenverdeling. De langsgevel aan de voorzijde (zuid) heeft aan weerszijden een dubbele wagendeur (met steekkap) met daarboven een aan de onderzijde geschulpt beschot. De langsgevel aan de achterzijde (noord) heeft alleen aan de rechterzijde één dubbele deur. Aan de linker zijde bevindt zich een houten aanbouw met deels open verticaal beschot onder een lessenaarsdak met gesmoorde kruispannen. In het interieur is de oorspronkelijke spantconstructie aanwezig. Waardering De landbouwschuur is architectuur- en cultuurhistorisch van algemeen belang als bijgebouw in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant bij een zeldzaam en vroeg voorbeeld van een rijk uitgevoerde boerderij in Eclectische stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Van architectuurhistorisch belang vanwege de herkenbare vormgeving met pseudo-vakwerk en vanwege de hoge mate van gaafheid van zowel het in- als exterieur. Van ensemblewaarde vanwege de onderlinge ruimtelijke en functionele samenhang met de andere complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517865
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Modelhoeve: landbouwschuur in Hazerswoude Dorp

Modelhoeve: wagenschuur

Voorweg 73
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding WAGENSCHUUR, als onderdeel van en daterend uit de bouwtijd van het boerderijcomplex 'Modelhoeve'. De schuur is ten oosten van de ..

Modelhoeve: varkenschuur

Voorweg 73
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding VARKENSCHUUR, als onderdeel van en daterend uit de bouwtijd van het boerderijcomplex 'Modelhoeve', ten oosten van de landbouwschu..

Modelhoeve: boerderij

Voorweg 73
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding BOERDERIJ, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Modelhoeve', uit 1883, uitgevoerd in een eclectische bouwstijl met van de rena..

Nederlands Hervormde Kerk en inventaris

Dorpsstraat 64
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Ned.Herv.Kerk. Eenvoudige zaalkerk, gebouwd in 1646, met veelhoekige sluiting en houten overwelving. Aan de noordzijde van de kerk een porta..

Toren van de Ned.Herv. kerk

Dorpsstraat 64
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Bakstenen TOREN, 1646, met vierkante romp, waarop een bovenbouw, bestaande uit een vierkante stenen en een achtkantige , open houten geledin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Modelhoeve: landbouwschuur in Hazerswoude Dorp

Foto's (1)