Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Veezicht-Mijn genoegen in Eersel

Boerderij

Postelseweg 25
5521RA Eersel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Veezicht-Mijn genoegen

Inleiding Aan de zuidwestelijke zijde van de Postelseweg staat de kop-romp BOERDERIJ "Veezicht - Mijn genoegen", een uit omstreeks 1930 daterende, haaks op de weg gesitueerde boerderij met een tweelaags woonhuis. De boerderij staat aan de voormalige doorgaande weg van Eersel naar Duizel, die sinds de aanleg van de E3 ter plaatse dood loopt en niet is verhard. Het open weidelandschap aan de overzijde van de straat wordt thans afgesloten door een viaduct in de autosnelweg. Omschrijving De boerderij heeft een T-vormige plattegrond en bestaat uit een tweelaags woonhuis en een aangebouwde, achterliggende bedrijfshal met langsdeel, beide gedekt door een zadeldak met shingles. Het woonhuis heeft een, in vergelijking met andere boerderijen, rijk versierde voorgevel. De in verschillende kleuren baksteen opgemetselde straatgevel telt twee vensterassen en heeft verticaal siermetselwerk in plint, erker en topgevel. Op de begane grond is aan de linkerzijde een paneeldeur met driedelig bovenlicht, klein houten luifel, zijlichten en kleine hardstenen brievenbus aangebracht. De in plattegrond segmentboogvormige erker onder platdak, die de voordeur aan de rechterzijde flankeert, heeft een bakstenen plint en een opbouw met vier openslaande vensters, elk met tweedelig bovenlicht. Op de verdieping zijn twee eenvoudige openslaande vensters, waarboven een topgevel met gepleisterde velden waarop geschilderde afbeeldingen van koeien en de tekst: " Veezicht / mijn genoegen". In de oostelijke, aan de zijde van de bedrijfsaanbouw uitspringende zijgevel, zijn op de begane grond een opgeklampte deur met vierruits licht, een schuifvenster, twee tweeruits lichten en een klein licht in de hal aangebracht. In de noordelijke zijgevel zijn onder meer twee tweelichts vensters, een T-venster en op de etage twee openslaande vensters aangebracht. Ter plaatse van de bedrijfsaanbouw, die door een brandmuur met schoorsteen van het woonhuis wordt gescheiden, is het zadeldak laag aangezet. De zijgevels zijn voorzien van een reeks stalvensters met luiken en een opgeklampte getoogde deur. In de hoog opgetrokken en van smeedijzeren steekankers voorziene achtergevel bevinden zich twee getoogde, asymmetrisch in de gevel geplaatste inrijpoorten. Waardering De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het zandgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het interbellum, toen door invloeden van elders een vernieuwing in de traditionele boerderijbouw en het gemengd bedrijf teweeg werd gebracht. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek van de voorgevel en het bijzondere type. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als voorbeeld van een veebedrijf in het interbellum als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517810
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Veezicht-Mijn genoegen in Eersel

OLV van Kempenkapel

Markt 1
Eersel
Kapel van Onze Lieve Vrouw. In 1464 gesticht door ridder Hendrick van Eyck uit Duizel, ter ere van Maria, Catharina en Nicolaas, en door hem..

Pomp

Markt 1
Eersel
Pomp. Midden op het plein een hardstenen pomp uit 1864, met het wapen van Eersel.

De oude hoeve

Markt 2
Eersel
Inleiding Aan de noordoostelijke zijde van de Markt staat, aan de zuidelijke zijde van de kruising met de Nieuwstraat, haaks op het plein, ..

Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel

Markt 15A
Eersel
Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel; ingang omlijst met diamantblokken in stuc. XIXc.

Huis met gepleisterde gevel

Markt 17
Eersel
Huis met gepleisterde gevel; jaarankers 1669.

Kaart & Routeplanner

Route naar Veezicht-Mijn genoegen in Eersel