Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgevelboerderij in Duizel

Boerderij

Wolverstraat 44
5525AS Duizel (gemeente Eersel)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1895 (hoofdgebouw) ca. 1910 (achterbouw)


Beschrijving van Landgevelboerderij

Iinleiding Aan de noordelijke zijde van de Wolverstraat staat de voormalige LANGGEVELBOERDERIJ, bestaande uit een hoofdgebouw parallel aan de weg, en een haakse achteraanbouw aan de westelijke zijde. Het hoofdgebouw dateert uit omstreeks 1895. Enkele jaren later is het in westelijke richting verlengd. Omstreeks 1910 is de achteraanbouw gereed gekomen. Het gebouw staat tussen de oude akkerbodems (noordelijke zijde) en de voormalige heidevelden (zuidwestelijke zijde). Omschrijving Het object heeft een L-vormige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een wolfdak met oud-Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Door de gewitte band boven de dorpel, alsmede de gewitte strekken boven vensters en deuren, wordt de straatgevel geleed. Tussen het woonhuis en de links aangebouwde stalling is een duidelijke bouwnaad zichtbaar. De lange straatgevel heeft een ongebruikelijke indeling met van links naar rechts een opgeklampte inrijpoort onder korfboog, een paneelvoordeur met gedeeld bovenlicht geflankeerd door tweemaal twee zesruits schuifvensters, een getoogde opgeklampte staldeur geflankeerd door vierruits stalvensters, een zesruits schuifvenster, en geheel ter rechterzijde, de opgeklampte inrijpoort van de voormalige deel. In de linkerzijgevel twee stalvensters van later datum, en een hooiluik naar de taszolder. Waarschijnlijk heeft zich in het voormalige bedrijfsdeel een illegale stookerij bevonden. De indeling is thans, mede als gevolg van een ontploffing, nogal gewijzigd. Op het dak staan twee gemetselde schoorstenen. De linker duidt op de plaats van de schouw in het woonhuis; de rechter staat op het bedrijfsdeel en verwijst mogenlijk, mede gezien het zesruits venster in de straatgevel, naar een voormalige dienstwoning aldaar. Waardering De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het zandgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij in de negentiende eeuw. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de bouwgeschiedenis en de sobere maar verzorgde ornamentiek. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is een zeldzaam voorbeeld van een type waarbij het woonhuis aan beide zijden wordt ingesloten door het bedrijfsgedeelte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517809
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgevelboerderij in Duizel

Kerktoren van de St. Jan de Doper. Overblijfsel van de middeleeuwse kerk, die in 1927 is afgebroken

Oude Kerkstraat 1
Duizel (Gemeente Eersel)
Kerktoren. Overblijfsel van de middeleeuwse kerk van St. Jan de Doper, 1927 is afgebroken. De toren is een bakstenen bouwwerk uit de tweede ..

Inventaris van de R.K. kerk H. Johannes Geboorte

Smitseind 38
Duizel (Gemeente Eersel)
R.K. kerk H. Johannes Geboorte, VANWEGE een uit 1741 daterend doopvont en een 17e eeuwse kaarsenkroon, die uit de oude kerk zijn overgebrach..

Veezicht-Mijn genoegen

Postelseweg 25
Eersel
Inleiding Aan de zuidwestelijke zijde van de Postelseweg staat de kop-romp BOERDERIJ "Veezicht - Mijn genoegen", een uit omstreeks 1930 dat..

Huis "De Veste", voormalige R.K. Pastorie: een met grachten omgeven gebouw met stenen hekpalen, thans gepleisterd en gewijzigd

Groenstraat 12
Duizel (Gemeente Eersel)
Huis "De Veste", voormalige R.K. Pastorie: een met grachten omgeven gebouw met stenen hekpalen, thans gepleisterd en gewijzigd; blijkens jaa..

Den Herd

Hint 28
Eersel
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, rieten wolfdak met voet van pannen. "Den Herd" genaamd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgevelboerderij in Duizel