Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Willibrordusput in Deurne

Overig

Keulsebaan
5750AA Deurne
Noord Brabant

Bouwjaar: 1326 (oudste vermelding put), 19e eeuw (puthuis)


Beschrijving van Sint-Willibrordusput

Inleiding Op de grens met de provincie Limburg (gemeente Meijel) staat een WATERPUT, genaamd de St. Wilbertsput, die in de kern uit de Middeleeuwen dateert, en in 1899 werd voorzien van een nieuw puthuis. In 1938 werd op de put een borstbeeld van de heilige geplaatst (beeldhouwer G. Gielen). Kort na 1950 is de put van oorlogsschade hersteld. Omschrijving Het in plattegrond ronde puthuis is gemetseld in baksteen, voorzien van gepleisterde banden en wordt bekroond door een witgeschilderde, kunststenen, lage spits met het eerder vermelde beeld. Via een klein, concaaf gesmeed, getralied deurtje kan men het nog aanwezige ijzeren putmechaniek met windas bereiken. De wand van de put is met handvorm steen bemetseld. Op de put een plaquette met de tekst: "St. Wilbertsput anno 700-1900". Waardering Het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling; het heeft belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met weg en water; het is van belang wegens de typologische zeldzaamheid, verbonden met een bijzondere ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517799
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint-Willibrordusput in Deurne

St. Willibrorduskerk

Hoofdstraat 66
Liessel (Gemeente Deurne)
Inleiding Het aan de westelijke zijde van de Hoofdstraat, in de kom van Liessel gebouwde R.K. KERKGEBOUW, gewijd aan St. Willibrordus, is g..

De Volksvriend

Hoofdstraat 36
Liessel (Gemeente Deurne)
Molen. Ronde bakstenen korenmolen op belt.

Sint-Willibrorduskerk (Zeilberg)

Kerkplein 5
Deurne
Inleiding Aan de oostelijke zijde van het Kerkplein staat de R.K.KERK, gewijd aan de H. Willibrordus, daterende uit 1914 en gebouwd naar ee..

Pastorie (Zeilberg)

Kerkplein 3
Deurne
Inleiding Aan de noordelijke zijde van de R.K. St. Willibrorduskerk staat de bijbehorende PASTORIE, met elementen van Neo-Renaissancestijl...

Klooster (Zeilberg)

Blasiusstraat 4
Deurne
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Blasiusweg staat, onderdeel uitmakend van het parochiƫle centrum van Zeilberg, een voormalig R.K...

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Willibrordusput in Deurne