Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis "De Romein" in Deurne

Woonhuis

Romeinstraat 1
5751JR Deurne
Noord Brabant

Bouwjaar: 1913
Architect: C. Roffelsen


Beschrijving van Woonhuis "De Romein"

Inleiding Het WOONHUIS De Romein werd in 1913 gebouwd in Traditionalistische vormentaal met tal van historiserende elementen naar tekeningen van architect C. Roffelsen voor de Deurnese streekhistoricus W.H. Ouwerling. Omstreeks 1920 is het huis overgegaan in de handen van Antoon Coolen. Omstreeks 1993 is het huis aan de achterzijde in aangepaste historiserende stijl uitgebreid. Deze aanbouw valt buiten de bescherming. Omschrijving Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met lei in Maasdekking, waarop twee schoorstenen zijn geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, zijn afgesloten met een tandlijst en worden verlevendigd door de plaatsing van natuurstenen geboorte- en sluitstenen in de strekken van de muuropeningen. De voorgevel heeft een symmetrische indeling met in het midden een paneeldeur met bewerkt kalf en gedeeld bovenlicht, geflankeerd door aan beide zijden twee kruisvensters. De onderlichten hebben alle een kleine roedeverdeling, terwijl de bovenlichten een glas-in-lood vulling hebben. De luiken van de onderlichten hebben een diabolo-beschildering. In het interieur is onder meer van belang de oorspronkelijke schouw. Op de stoep staan, symmetrisch opgesteld en de voordeur flankerend, zes hardstenen, beschilderde stoeppalen. Mogelijk zijn deze ouder dan het woonhuis. In de tuin zijn onder meer van belang twee linden (stamomvang ca. 200 cm). Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de culturele en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk als brandpunt van cultureel leven; het is tevens van belang als uitzonderlijk voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpslandhuis.Het is van architectuurhistorisch belang door de historiserende stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Roffelsen, die hier, ongetwijfeld in samenspraak met de opdrachtgever, een vroeg voorbeeld van een regionaal geïnspireerde bouwkunst realiseerde. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. Tenslotte is het van belang als woonhuis van de bekende schrijver van streekromans Antoon Coolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517797
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis "De Romein" in Deurne

Villa "Mariahof"

Stationslaan 6
Deurne
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Stationslaan te Deurne staat, enigszins teruggelegen van de openbare weg, de VILLA Mariahof, dater..

Woonhuis

Stationslaan 3
Deurne
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Stationslaan staat, door een ondiepe voortuin van de straat gescheiden, een WOONHUIS uit omstreeks..

Woonhuis, voorzien van elementen van de Delftse School gecombineerd met meer moderne details zoals betonnen en stalen onderdelen

Stationslaan 1
Deurne
Inleiding Nabij de kruising van Stationslaan en Stationsstraat, staat aan de oostelijke zijde van de eerste, een WOONHUIS, gebouwd in 1920 ..

Café-herberg Van Baars

Stationsstraat 113
Deurne
Inleiding Ten noordoosten van het kruispunt van de spoorlijn Eindhoven - Venlo met de Stationsstraat staat, nabij het NS-station Deurne, ..

Woonhuis "De Wieger" met praktijkruimte en atelier

Oude Liesselseweg 29
Deurne
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Liesselseweg staat het voormalige WOONHUIS met PRAKTIJKRUIMTE en ATELIER, genaamd De Wieger, waari..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis "De Romein" in Deurne

Foto's (2)