Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa "Mariahof" in Deurne

Woonhuis

Stationslaan 6
5751JL Deurne
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1905


Beschrijving van Villa "Mariahof"

Inleiding Aan de westelijke zijde van de Stationslaan te Deurne staat, enigszins teruggelegen van de openbare weg, de VILLA Mariahof, daterend uit omstreeks 1905. Het pand, met elementen van Chaletstijl, werd gebouwd door J. Hermans, onder meer bestuurslid van de plaatselijke afdeling van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond en lid van de gemeenteraad. Omschrijving. De villa heeft een globaal T-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen. De latere uitbouw aan de noordelijke zijde heeft één bouwlaag. Het hoofdgebouw wordt gedekt door een zadel- en steil tentdak (geveltoren), voorzien van eterniet-leien. Het tentdak wordt bekroond door een smeedijzeren dakhekje. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, die later is witgeschilderd, en worden afgesloten door een forse gootlijst op klossen. De straatgevel heeft een asymmetrische indeling met aan de rechterzijde een drielaagse geveltoren op rechthoekige grondslag, en links daarvan een terugliggend, rechtgesloten geveldeel. Dit deel heeft een via trap met hekwerk bereikbaar, uitgebouwd portiek onder lessenaardak, met een paneeldeur met bovenlicht, en op de begane grond twee gekoppelde segmentboogvensters en op de etage twee rondboogvensters. De bovenste geleding van de toren is voorzien van vakwerk, bestaande uit houten regels en stijlen, gedeeltelijk voorzien van een windverband. De tussenliggende velden zijn witgekalkt. Tegen het muurwerk van de toren is tussen twee rondboogvensters, in een keperboognis een tegeltableau geplaatst, blauw op een wit fond, voorstellende Maria met Kind, met de tekst: "Maria / Hof". Tegen de zuidelijke gevel, die zoals de noordelijke wordt afgesloten door het forse overstek van het zadeldak, is een gemetselde, witgeschilderde erker op driezijdige grondslag geplaatst. In het interieur is onder meer van belang de bordestrap. Het pand is grotendeels onderkelderd en heeft onder meer een tuinkelder en wijnkelder. De tuin, heeft een U-vormige oprijlaan en wordt door een poort met gemetselde pijlers en smeedijzeren hekwerk van de straat gescheiden. Waardering De villa met tuin en tuinhek is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen voor de elite nabij het station, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de detaillering en de compositie, een relatief laat toegepaste, sobere maar verzorgde variant van het type villa dat vooral tussen ca. 1880-1900 in villa parken werd toegepast . Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517796
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa "Mariahof" in Deurne

Woonhuis

Stationslaan 3
Deurne
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Stationslaan staat, door een ondiepe voortuin van de straat gescheiden, een WOONHUIS uit omstreeks..

Woonhuis, voorzien van elementen van de Delftse School gecombineerd met meer moderne details zoals betonnen en stalen onderdelen

Stationslaan 1
Deurne
Inleiding Nabij de kruising van Stationslaan en Stationsstraat, staat aan de oostelijke zijde van de eerste, een WOONHUIS, gebouwd in 1920 ..

Café-herberg Van Baars

Stationsstraat 113
Deurne
Inleiding Ten noordoosten van het kruispunt van de spoorlijn Eindhoven - Venlo met de Stationsstraat staat, nabij het NS-station Deurne, ..

Woonhuis "De Romein"

Romeinstraat 1
Deurne
Inleiding Het WOONHUIS De Romein werd in 1913 gebouwd in Traditionalistische vormentaal met tal van historiserende elementen naar tekeninge..

Woonhuis "De Wieger" met praktijkruimte en atelier

Oude Liesselseweg 29
Deurne
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Liesselseweg staat het voormalige WOONHUIS met PRAKTIJKRUIMTE en ATELIER, genaamd De Wieger, waari..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa "Mariahof" in Deurne

Foto's (2)