Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Café-herberg Van Baars in Deurne

Gebouw

Stationsstraat 113
5751HD Deurne
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1895 1835 1895 ca. 1895


Beschrijving van Café-herberg Van Baars

Inleiding Ten noordoosten van het kruispunt van de spoorlijn Eindhoven - Venlo met de Stationsstraat staat, nabij het NS-station Deurne, HOTEL-CAFE Van Baars, met hardstenen STOEP. Het pand dateert uit omstreeks 1900. Aanvankelijk was er ook Van Baars' Kolen- en Bouwmateriaalhandel gevestigd. Omschrijving Het eenlaags gebouw heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een mansardedak met kruispannen, waarop drie schoorstenen. De gevels zijn gemetseld in baksteen en voorzien van een gepleisterde plint en een witgeschilderd, gepleisterd fries. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde gootlijst. De straatgevel aan de zijde van de Stationsstraat heeft een a-symmetrische indeling met vier zesruits schuifvensters. Op de hoek met de Spoorlaan is in een afgeschuinde hoekgevel een vernieuwde voordeur met bovenlicht onder gesneden luifel geplaatst. In de eindgevel aan de Spoorlaan zijn op de gegane grond en de verdieping elk twee zesruits schuifvensters. Tegen deze gevel staat een omstreeks 1985 aangebrachte houten terrasluifel. Voor de voordeur van het café ligt een oude hardstenen stoep, met in laagreliëf het oude gemeentewapen van Deurne. Deze stoep, die binnen de bescherming valt, is afkomstig van het oude raadhuis van Deurne, dat kort na 1896 werd gesloopt. Inwendig zijn karakteristieke elementen als de gelagkamer en de oude kapconstructie bewaard gebleven. Waardering Hotel-café Van Baars met hardstenen stoep (afkomstig van het oude raadhuis van Deurne) vertegenwoordigt algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de gaafheid van het historische object wat betreft constructie, indeling, detaillering; - de eenvoudige en architectonische verschijningsvorm van het object; - de hoge zeldzaamheidswaarde van het object, die in combinatie met de gaafheid, als zeer representatief voor de Brabantse volkskundige gesteldheid wordt aangemerkt; - de herkennings- en belevingswaarde van het object als historische herberg danwel rustpunt voor reizigers waartoe de situering nabij het spoor, de Stationsstraat/Vlierdenseweg en Spoorlaan in belangwekkende mate bijdraagt; - de historische betekenis van de (hergebruikte) stoep, afkomstig van het oude raadhuis van Deurne. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517793
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Café-herberg Van Baars in Deurne

Villa "Mariahof"

Stationslaan 6
Deurne
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Stationslaan te Deurne staat, enigszins teruggelegen van de openbare weg, de VILLA Mariahof, dater..

Woonhuis

Stationslaan 3
Deurne
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Stationslaan staat, door een ondiepe voortuin van de straat gescheiden, een WOONHUIS uit omstreeks..

Woonhuis, voorzien van elementen van de Delftse School gecombineerd met meer moderne details zoals betonnen en stalen onderdelen

Stationslaan 1
Deurne
Inleiding Nabij de kruising van Stationslaan en Stationsstraat, staat aan de oostelijke zijde van de eerste, een WOONHUIS, gebouwd in 1920 ..

Woonhuis "De Romein"

Romeinstraat 1
Deurne
Inleiding Het WOONHUIS De Romein werd in 1913 gebouwd in Traditionalistische vormentaal met tal van historiserende elementen naar tekeninge..

Langgevelboerderij

Grote Bottel 10
Deurne
Inleiding De LANGGEVELBOERDERIJ Grote Bottel 10 dateert in de kern waarschijnlijk uit omstreeks 1850 maar is omstreeks 1905 verbouwd. De bo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven