Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. klooster met school in Deurne

Kerkelijk Gebouw

Visser 25
5751BL Deurne
Noord Brabant

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van R.K. klooster met school

Inleiding Aan de westelijke zijde van de Visser, in de kom van Deurne, staat het voormalige R.K. KLOOSTER met school van de Franse Fraters, missionarissen van het Heilig Hart, afkomstig uit Tilburg. Het blokvormige gebouw dateert uit 1896 en mengt Neo-Gotische en Eclectische stijlelementen. Omschrijving Het tweelaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een plat dak, voorzien van schilden rondom gedekt met geschubde eternit-leien. De gevels zijn gemetseld in baksteen en hebben een hardstenen plint en dorpellijst. De strekken worden verlevendigd door kunststenen blokjes, banden en wenkbrauwbogen zijn in gele strengpers uitgevoerd. Zware gemetselde steunberen flankeren de middenrisaliet, alsmede de hoeken van de voorgevel. De voorgevel heeft een symmetrische opzet met zeven vensterassen. In het midden van de gevel is over de volle hoogte een risaliet uitgemetseld, met een vernieuwde voordeur in een portiek en twee dubbele rondboog-bovenlichten. Het venster in de risaliet op de verdieping is als alle andere en bestaat uit een gemetselde korfboog waaronder een dubbel lancetvenster is gevat met houten roedenverdeling. De risaliet wordt bekroond door een uitkragende bakstenen topgevel met hardstenen deklijst. In de topgevel, geflankeerd door twee rondbooglichten, is een kalkstenen beeld van de H. Willibrordus opgesteld. De overige vensters hebben dezelfde indeling als het risaliet-paar. Tegen het dakschild staat links en rechts van de risaliet een dakkapel met hardstenen puntgevel met gebeeldhouwde driepassen en piron. In elk van de kapellen een schuifvenster met kleine roedeverdeling. Achter het klooster ligt een kloostertuin. De ondiepe voortuin wordt door een lage tuinmuur met ezelsrug van de openbare weg gescheiden. Waardering Het klooster is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de voor een klooster nogal uitzonderlijke, haast robuuste stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek, die in hun robuustheid de functie uitdragen. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517791
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. klooster met school in Deurne

Protestantse Kerk

Helmondseweg 5
Deurne
Ned. Herv. Kerk. Gebouwd in 1815 na overdracht van de oude kerk. Zaalgebouw met driezijdige sluitingen, dakruiter, lichte steunberen met uit..

Sint-Willibrorduskerk (Deurne)

Markt 9
Deurne
R.K. Kerk van St. Willebrordus. Gotische kruisbasiliek met vijf- zijdig gesloten koor en westtoren. Omstreeks 1460 het koor en het transept ..

Kerkhofmuur met poorten

Markt 9
Deurne
Inleiding Aan de noordoostelijke zijde van de Markt staat, gedeeltelijk aan de Markt, gedeeltelijk aan Visser, en gedeeltelijk aan de Kerks..

Voormalige postkantoor en directeurswoning

Markt 2
Deurne
Inleiding Het naast het gemeentehuis, aan de zuidelijke zijde van de Markt gelegen voormalige POSTKANTOOR met DIRECTEURSWONING, met element..

Voormalige drogisterij met woonhuis

Stationsstraat 6
Deurne
Inleiding Dit WINKEL-WOONHUIS, gebouw voor C. Peereboom, dateert uit 1910 en is gebouwd onder architectuur van J. Rooijakkers. De stijl ver..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. klooster met school in Deurne

Foto's (1)