Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige drogisterij met woonhuis in Deurne

Woonhuis

Stationsstraat 6
5751HE Deurne
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910
Architect: J. Rooijakkers


Beschrijving van Voormalige drogisterij met woonhuis

Inleiding Dit WINKEL-WOONHUIS, gebouw voor C. Peereboom, dateert uit 1910 en is gebouwd onder architectuur van J. Rooijakkers. De stijl vertoont elementen van de Neo-Renaissance. Omstreeks 1990 is het interieur van de winkel verbouwd. Omschrijving Het gebouw heeft een globaal T-vormige plattegrond, telt één, deels anderhalve bouwlaag en wordt gedekt door zadeldaken met tuile du nord pannen. De gevels zijn opgemetseld in baksteen en geleed met gepleisterde banden. Ter hoogte van de balklaag en de kap zijn smeedijzeren muurankers aangebracht. De voorgevel is asymmetrisch van opzet met aan de rechterzijde de winkelpui, bekroond door een forse topgevel. Ter linkerzijde een vierruits kruisvenster, waarvan de onderlichten kunnen openslaan en de bovenlichten een kleine roedenverdeling hebben. In de schoudergevel op de kapverdieping twee dergelijke, doch iets lagere vensters, waarboven een klein vierkant licht. Eén zijgevel is ingebouwd doch was oorspronkelijk wel voorzien van deur en vensters; de noordelijke is, op een kruisvenster na, blind. De winkelpui heeft in het midden een paneeldeur met kleine roedenverdeling, geflankeerd door brede etalage-vensters. Het bovendeel van de pui wordt geheel ingenomen door houten bovenlichten met kleine roedenverdeling. Boven de pui een gepleisterd veld, waarop de geschilderde tekst: "C. Peerbooms Apothekerass.". Het interieur heeft nog allerlei oorspronkelijke elementen, waaronder de boven een verlaagd plafond schuilgaande balklaag. Waardering De winkel is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de uitgroei van de detailhandel in het Peelgebied, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het winkelhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de verzorgde lokaal geinterpretereerde Neo-Renaissancevormen en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Rooijakkers. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven, inwendig tot op zekere hoogte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517789
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige drogisterij met woonhuis in Deurne

Voormalige postkantoor en directeurswoning

Markt 2
Deurne
Inleiding Het naast het gemeentehuis, aan de zuidelijke zijde van de Markt gelegen voormalige POSTKANTOOR met DIRECTEURSWONING, met element..

Protestantse Kerk

Helmondseweg 5
Deurne
Ned. Herv. Kerk. Gebouwd in 1815 na overdracht van de oude kerk. Zaalgebouw met driezijdige sluitingen, dakruiter, lichte steunberen met uit..

Gemeentehuis, gebouwd in neo-renaissancestijl

Markt 1
Deurne
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Markt te Deurne staat het GEMEENTEHUIS, daterend uit 1895-1896 en uitgevoerd in Neo-Renaissancesti..

Sint-Willibrorduskerk (Deurne)

Markt 9
Deurne
R.K. Kerk van St. Willebrordus. Gotische kruisbasiliek met vijf- zijdig gesloten koor en westtoren. Omstreeks 1460 het koor en het transept ..

Kerkhofmuur met poorten

Markt 9
Deurne
Inleiding Aan de noordoostelijke zijde van de Markt staat, gedeeltelijk aan de Markt, gedeeltelijk aan Visser, en gedeeltelijk aan de Kerks..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige drogisterij met woonhuis in Deurne

Foto's (1)