Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige postkantoor en directeurswoning in Deurne

Gebouw

Markt 2
5751BE Deurne
Noord Brabant

Bouwjaar: 1908
Architect: Joh. Rooijakkers


Beschrijving van Voormalige postkantoor en directeurswoning

Inleiding Het naast het gemeentehuis, aan de zuidelijke zijde van de Markt gelegen voormalige POSTKANTOOR met DIRECTEURSWONING, met elementen van de Art Nouveau dateert uit 1908 en werd gerealiseerd naar een ontwerp van de Deurnese architect Joh. Rooijakkers. In eerste instantie had het kantoor de status van post- en telegraafkantoor. Na 1934 is het een hulpkantoor. Het gebouw heeft tot 1969 als postkantoor gefunctioneerd. Sedert dat jaar is het onderdeel van het gemeentehuis. In 1983-1985 werd, ten behoeve van de aansluiting op de nieuwbouw, de achtergevel deels uitgebroken, deels ingebouwd. Op de begane grond is de kantine van het gemeentehuis ondergebracht. Omschrijving Het tweelaags gebouw heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een samengesteld schilddak met geglazuurde kruispannen. Het gebouw is opgetrokken in machinale baksteen en is rijkelijk versierd met gele en groene geglazuurde baksteen (banden, fries, mozaïeken) en hardsteen (dorpels, lateien, plint). De voorgevel heeft een asymmetrische opzet. Rechts van het midden bevindt zich een eensteens risalerende ingangspartij met hardstenen balkon, waaronder een vleugel-paneeldeur met driedelig bovenlicht, voorzien van smeedijzeren roosters. De zuidoostelijke hoek is afgeschuind en op de begane grond voorzien van een forse hardstenen dubbele brievenbus, waarboven een grotendeels in hardsteen uitgevoerde erker, bekroond door een balkon en topgevel. In alle gevels zijn eenvoudige schuifvensters met driedelig bovenlicht geplaatst. Tegen de westelijke zijgevel voerde een houten trap naar de voormalige directeurswoning op de etage. De indeling van het interieur is op de begane grond gewijzigd. Waardering Het voormalige postkantoor is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de geografische en sociaal-economische ontwikkeling van het Peelgebied, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het postkantoor. Het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek en als voorbeeld van het werk van de architect Rooijakkers. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517788
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige postkantoor en directeurswoning in Deurne

Voormalige drogisterij met woonhuis

Stationsstraat 6
Deurne
Inleiding Dit WINKEL-WOONHUIS, gebouw voor C. Peereboom, dateert uit 1910 en is gebouwd onder architectuur van J. Rooijakkers. De stijl ver..

Gemeentehuis, gebouwd in neo-renaissancestijl

Markt 1
Deurne
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Markt te Deurne staat het GEMEENTEHUIS, daterend uit 1895-1896 en uitgevoerd in Neo-Renaissancesti..

Protestantse Kerk

Helmondseweg 5
Deurne
Ned. Herv. Kerk. Gebouwd in 1815 na overdracht van de oude kerk. Zaalgebouw met driezijdige sluitingen, dakruiter, lichte steunberen met uit..

Sint-Willibrorduskerk (Deurne)

Markt 9
Deurne
R.K. Kerk van St. Willebrordus. Gotische kruisbasiliek met vijf- zijdig gesloten koor en westtoren. Omstreeks 1460 het koor en het transept ..

Kerkhofmuur met poorten

Markt 9
Deurne
Inleiding Aan de noordoostelijke zijde van de Markt staat, gedeeltelijk aan de Markt, gedeeltelijk aan Visser, en gedeeltelijk aan de Kerks..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige postkantoor en directeurswoning in Deurne

Foto's (2)